Presedintele Cehiei Vaclav Klaus si premierul Jan Fischer au criticat vineri legea ungara a unitatii nationale, adopatata recent de Parlamentul de la Budapesta, spunand ca aceasta desconsidera Tratatul de pace de la Trianon, care a marcat destramarea imperiului austro-ungar, transmite agentia ceha de stiri CTK.

Actiunile autoritatilor de la Budapesta risca sa creeze un climat propice dezvoltarii atitudinilor extremiste si sa contribuie la reaparitia vechilor rivalitati in Europa, se arata intr-o declaratie transmisa de administratia prezidentiala de la Praga.

Este inacceptabil cum aceasta lege minimalizeaza Tratatul de pace de la Trianon, care reprezinta unul din elementele fundamentale ale stabilimentului european, din care Cehia face parte, spune presedintele Klaus in comunicatul de presa.

Legea adoptata de Parlamentul de la Budapesta declara 4 iunie, data semnarii Tratatului de la Trianon, Ziua unitatii nationale. Tratatul semnat in urma cu 90 de ani - la 4 iunie 1920 - stabilea noile frontiere ale Ungariei, care pierdea doua treimi din teritoriu.

Legea a fost votata luni de legislativul ungar cu 302 voturi pentru, 55 impotriva si 12 abtineri.