In urma cu 24 de ani, pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 de la Centrala Atomoelectrica de la Cernobil, aflat in apropierea orasului Pripiat (Ucraina), a explodat la ora 01:23, provocand cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.

Raportul oficial realizat in 2005 de Agentia Internationala a Energiei Atomice si Organizatia Mondiala a Sanatatii atribuie 56 de decese directe accidentului de la Cernobil si estimeaza ca mai mult de 9000 de persoane risca sa moara de cancer, cel mai intalnit fiind cel tiroidian. Numai in 2002 erau inregistrate 4000 de cazuri de copii bolnavi de aceasta forma de cancer.

Raportul estimeaza ca aproximativ 600.000 de persoane au fost expuse grav la radiatiile emise in urma exploziei din urma cu 24 de ani. In total insa, aproape 7 milioane de persoane au fost expuse la efectele norului radioactiv.

Dupa accident au fost evacuate 336.000 de persoane din Ucraina, Rusia si Belarus. Numarul total al celor afectati intr-o forma sau alta de catastrofa de la Cernobil este disputat continuu si exista numeroase estimari, care variaza de la 90.000 la 300.000 de morti. O alta estimare sustine ca accidentul a dus la pagube de 13 miliarde de dolari.

In prezent, reactorul de la Cernobil este acoperit de un "sarcofag" de ciment construit imediat dupa accident.

Dezastrul va fi comemorat si in Romania, in sase orase - Bucureşti, Alba-Iulia, Iași, Bacãu, Bistrița, Arad şi Cluj-Napoca, prin evenimente organizate de Greenpeace.

Vezi inregistrari video cu efectele dezastrului. Atentie, imagini dramatice!