Procuratura de la Sofia l-a acuzat pe ministrul bulgar al Sanatatii, Bojidar Nanev, ca a incheiat doua contracte nefavorabile de achizitionare a unor vaccinuri impotriva gripei, transmite Novinite. Nanev a fost chemat marti la biroul procuratorilor, unde i s-au prezentat acuzatiile, a anuntat procurorul-sef al Sofiei, Nikolai Kokinov.

Ministerul Sanatatii a confirmat faptul ca procurorii ancheteaza tranzactiile legate de achizitionarea a 80.000 de doze de vaccin impotriva gripei porcine si a unor medicamente antivirale. Cele doua contracte au fost semnate in decembrie 2009, cu producatorul elvetian Roche Holding AG, pentru livrarea medicamentului Tamiflu. Potrivit unor informatii neoficiale, contractele au valorat 12 milioane de leva (6.13 milioane de euro).

Procurorii sofioti sustin ca Nanev a cauzat un prejudiciu de 2.54 milioane de leva (1.25 milioane de euro). Oficialul a preferat medicamentul produs de elvetieni, in locul celui mai ieftin oferit de National Health Service, din Marea Britanie.

Reuters comenteaza ca punerea sub acuzare a ministrului bulgar reprezinta o noua etapa in eforturile Bulgariei de a-si "spala imaginea de cea mai corupta tara din Uniunea Europeana". El este primul ministru din Bulgaria ce urmeaza sa fie judecat pentru coruptie, de la caderea comunismului, in urma cu 20 de ani. Daca va fi gasit vinovat, Nanev risca 10 ani de inchisoare.

"Este important ca am dovedit ca nu exista oameni care sa scape justitiei", a declarat Nikolai Kokinov.

Ulterior, in cursul dupa-amiezii, ministrul si-a prezentat demisia, prezentand insa ca "acuzatiile sunt nefondate".