Premierul britanic Gordon Brown a respins ca nefondate acuzatiile potrivit carora si-ar terifia colaboratorii si nu ar ezita, in unele cazuri, sa recurga chiar si la intimidari fizice, relateaza Reuters.

Caracterul lui Gordon Brown a devenit principalul subiect al dezbaterilor politice, dupa aparitia acestor acuzatii, publicate de Observer. Analistii estimeaza ca Partidul Laburist condus de premier va pierde alegerile din iunie.

"Aceste afirmatii rauvoitoare nu au absolut niciun fundament", afirma biroul de presa al premierului.

Alegerile ar putea pune punct dominatiei de 13 ani a laburistilor pe scena politica britanica, pe fondul unei situatii economice foarte dure si al dezbaterilor generate de victimele armatei regale pe frontul din Afghanistan.

Partidul Laburist a castigat ultimele trei alegeri sub conducerea fostului premier Tony Blair.

Adeseori descris drept auster, Brown a incercat sa prezinte alegatorilor o imagine mai sensibila, acceptand sa discute subiecte si detalii intime ale vietii sale, intr-un interviu televizat.

Un sondaj de opinie publicat de YouGov sugereaza ca strategia a dat roade: laburistii au castigat trei procente intr-o luna, pana la 33%, dar se afla inca la sase procente in urma conservatorilor.

Sondajul a fost realizat insa inainte de publicarea extraselor din cartea scrisa de editorialistul politic al Observer, Andrew Rawnsley, care a descris temperamentul "vulcanic" al lui Brown, aruncandu-l astfel in centrul luptei politice.

"Nu fac astfel de lucruri"

Printre acuzatii, Rawnsley scrie ca, in timpul acceselor de furie, Brown a strigat la membrii echipei sale, si-a apucat un consilier de guler sau a izbit cu pumnul in scaunul masinii, facandu-l pe un alt consiler sa se ghemuiasca de frica de a nu fi lovit in fata.

Brown nu a comentat direct acuzatiile lui Rawnsley, dar, chiar inainte de publicarea acestora, s-a aparat afirmand ca nu a lovit niciodata pe nimeni.

"Daca ma infurii, ma infurii pe mine", a spus sambata Brown, intr-un interviu acordat Channel 4.

"Nu fac astfel de lucruri", a declarat el.

Intr-o alta declaratie, Brown afirma: "S-ar putea sa fi realizat cateva placari bune la rugby, dar ideea care se sugereaza in aceste asa-numite dezvaluiri este grotesca".