Un programator american a reusit sa pacaleasca CIA, dar si alte autoritati americane, timp de mai multi ani, sustinand ca televiziunea Al-Jazeera comunica prin intermediul unor mesaje criptate cu agenti al-Qaeda, carora le furnizeaza tinte pentru atentate, potrivit unei anchete efectuate de revista Playboy, citata de AFP.

Incepand cu anul 2003, Dennis Montgomery, directorul unei mici firme de informatica din Nevada, a reusit sa convinga guvernul federal ca semnalele transmise de televiziunea prin satelit din Qatar contin coduri care indica teroristilor viitoarele lor misiuni, longitudinea si latitudinea tintelor si, uneori, date referitoare la zboruri, potrivit articolului publicat in ultima editie a celebrei reviste americane dedicata adultilor.

Programatorul, care sustinea ca este singura persoana care detine tehnologia necesara descifrarii mesajelor, a determinat astfel autoritatile americane, la sfarsitului anului 2003, sa declanseze o alerta anti-terorista, provocand anularea a mai multe zboruri transatlantice, spune autorul articolului, care citeaza oficiali ai CIA.

Mai sceptici, o serie de membri ai CIA au descoperit inselaciunea in 2004, cu ajutorul serviciilor franceze de informatii.

Si totusi, in ciuda stoparii colaborarii cu CIA, Montgomery a reusit sa convinga alte autoritati americane de eficienta tehnologiei sale.

In ianuarie 2009, el a semnat un contract in valoare de trei milioane de dolari cu Fortele Aeriene, inainte de a-si anunta falimentul, cateva luni mai tarziu.

Potrivit Playboy, barbatul face obiectul mai multor anchete judiciare, inclusiv pentru emiterea de cecuri false in valoare de un milion de dolari in contul unui cazino din Las Vegas.