Mos Craciun este un exemplu negativ in materie de sanatate, cu burta sa mare si mergand tot timpul in sanie, cand ar trebui sa tina regim si sa mearga pe jos sau cu bicicleta, potrivit unei analize realizate de un cercetator australian si publicata joi de British Medical Journal, relateaza AFP.

"Pe plan epidemiologic exista o corelatie intre tarile care il venereaza pe Mos Craciun si cele in care rata obezitatii in randul copiilor este superioara mediei", afirma Nathan Grills, specialist in sanatate publica.

El precizeaza insa ca este prematura stabilirea unei cauzalitati, chiar daca imaginea lui Mos Craciun promoveaza mesajul ca "obezitatea este sinonima cu jovialitatea".

El noteaza ca pe anumite carti postale putem vedea inca imaginea unui Mos Craciun care fumeaza pipa - ne putem imagina, spune dr Grills, ce gandeste un copil de 12 ani: "Fumeaza, trebuie sa aiba peste 99 de ani si nu a murit inca de cancer de plamani".

Mos Craciun ar putea fi acuzat si de anumite comportamente periculoase, in special faptul ca nu isi pune niciodata centura de siguranta si nu poarta casca atunci cand inconjoara Pamantul zburand cu sania.

In plus, in aceasta perioada de pandemie, riscul miilor de Mosi Craciuni care se plimba pe strazi sau in magazine de a propaga maladii este destul de ridicat, spune el.

"Mos Craciun este un potential vector de propagare a maladiilor infectioase", apreciaza dr Grills.

El propune, in schimb, o noua imagine a lui Mos Craciun: un barbat suplu care face sport, pregatindu-se pentru efortul deosebit din 24 decembrie.