Modelul Boeing 787 Dreamliner a efectuat primul sau zbor de test marti, cu doi ani mai tarziu decat era planuit. Mult asteptatul zbor a fost urmarit de mii de oameni, preintre care angajati ai companiei Boeing, persoane din industria aeronavelor, amatori de avioane si reporteri, scrie Reuters.

Zborul de test, care a durat 4 ore, a inceput la Paine Field, langa fabrica Beoing de la Everett, la 50 de kilometri de Seattle. Acesta este primul zbor dintr-o serie de teste care se vor desfasura pe o perioada de noua luni.

La baza conceptului Dremliner stau aliajele usoare, care reprezinta 50% din structura sa de baza si care sunt mult mai usoare decat aluminiul, unul din principalele componente pentru carcasa avioanelor comerciale la ora actuala.

Avand o structura foarte usoara, Boeing 787 consuma cu 20% mai putin combustibil decat orice alta aeronava de talia sa, este mult mai silentios, iar costurile pentru intretinerea sa sunt cu 30% mai scazute. In plus, Dreamliner are si o structura aerodinamica imbunatatita, care contribuie la cresterea eficientei acestuia cu 7 procente.

Companiile aeriene au fost incantate de concept si au comandat 840 de aeronave, in valoare de aproape 140 de miliarde de dolari din 2004 si pana acum.