Cinci persoane acuzate ca au participat la protestele violente care au avut loc in luna iulie in nordul Chinei au fost condamnate la moarte. Justitia din regiunea Xinjiang a anuntat ca cei cinci se fac vinovati de crima si de acte de violenta, informeaza AFP. Alti doi chinezi au fost condamnati la inchisoare pe viata, in Urumqi.

Anuntul vine dupa ce, in urma cu o luna, noua oameni au fost executati pentru rolul pe care l-au jucat in protestele sangeroase din Xinjiang. Aproximativ 200 de chinezi au murit si 1.600 au fost raniti, potrivit autoritatilor de la Beijing, in cele mai violente demonstratii din ultimii 10 ani.

Condamnarile vin la trei luni de la izbucnirea unui alt scandal in regiunea musulmana din nord-estul Chinei. Chinezii Han - etnie majoritara - i-au acuzat pe Uiguri - minoritari musulmani, ca i-au atacat pe strada cu seringi cu substante periculoase. In cele din urma, autoritatile chineze au rezolvat controversa si au anuntat ca seringile nu contineau nicio substanta nociva.

In luna iulie, regiunea din nord-vestul tarii a fost scena unor proteste violente. Xinjiang este o regiune autonoma care numara aproximativ 8,3 milioane de uiguri - populatie musulmana; pe acest teritoriu au loc in mod frecvent proteste, uigurii acuzand guvernul chinez ca favorizeaza in mod voit si constant chinezii han din regiune. Cele mai vizibile discrepante dintre cele doua etnii sunt in orasul Urumqi, capitala regiunii Xinjiang. Jumatate de oras este locuit de uiguri, iar jumatate de han.

In partea in care traiesc chinezii han, pietele sunt modernizate, iar infrastructura este dezvoltata. In acest context, uigurii ii acuza in mod frecvent pe etnicii Han ca ii trateaza ca pe cetateni inferiori.

De cealalta parte, oficialii de la Beijing sustin ca masurile pe care le iau in zona au ca scop doar "lupta impotriva terorismului" si acuza disidentii uiguri aflati in exil ca poarta responsabilitatea organizarii demonstratiilor.