O ancheta in cazul implicarii Marii Britanii in razboiul din Irak a inceput, marti, ancheta in cadrul careia se va determina daca fostul prim-ministru, Tony Blair, a indus in eroare poporul britanic in privinta invaziei din 2003.

Aceasta ancheta va fi probabil una dintre cele mai detaliate investigatii asupra deciziilor care au precedat razboiul si care au conturat implicarea armatei britanice in Irak, scrie CNN.

Ancheta este realizata de o comisie independenta prezidata de Sir John Chilcot. Intrucat investigatia nu este coordonata de organele abilitate, nimeni nu va putea fi pus sub acuzare la finele acesteia. "Ancheta in cazul razboiului din Irak are ca scop desprinderea unor lectii din implicarea Marii Britanii in conflict, lectii care ar putea ajuta in viitor alte guverne puse in situatii similare' a declarat John Chilcot.

Premierul Gordon Brown a garantat comisiei accesul la toate informatiile necesare, inclusiv la documentele secrete. Desi ancheta a fost demarata oficial pe 30 iulie, marti a fost prima zi de audieri, iar acestea s-ar putea prelungi pana anul viitor.

Initial audierile trebuiau sa aiba loc cu usile inchise, insa, dupa ce a fost criticat pentru aceasta decizie, guvernul a decis ca acestea pot fi publice si televizate. Comisia va decide de la caz la caz care audieri trebuie mentinute private, in functie de informatiile secrete pe care le-ar putea contine. Printre persoanele care vor fi audiate se va numara si Tony Blair.

Pana acum, in Marea Britanie au mai avut loc patru anchete in cazul razboiului din Irak, insa toate s-au desfasurat inainte de 2004, foarte aproape de momentul izbucnirii razboiului. Rezultatele acestei ultime anchete ar trebui sa fie mult mai concludente intrucat cantitatea de informatii este mai mare, trupele britanice s-au retras din Irak, iar conducerea tarii s-a schimbat, spun analistii.