Comisia electorala independenta din Afganistan l-a declarat pe Hamid Karzai, presedintele in functie, castigatorul alegerilor prezidentiale din 2009, transmite CNN. Initial, Comisia a anuntat ca anuleaza cel de-al doilea tur de scrutin, programat pentru sambata.

Presedintele comisiei, Azizullah Lodin, a declarat ca decizia a fost luata prin consens de oficialii electorali, din mai multe motive, printre care securitatea si lipsa fondurilor.

Abdullah Abdullah, rivalul lui Hamid Karzai la presedintia afgana, a anuntat duminica ca a decis sa se retraga de la turul doi al alegerilor.

"Vreau ca gestul meu sa fie un exemplu pentru viitor, astfel incat nimeni sa nu mai incerce vreodata sa foloseasca frauda pentru a abuza drepturile poporului afgan", a declarat Abdullah, in cadrul unei conferinte de presa.

Observatorii internationali au declarat ca primul tur de scrutin a fost marcat de numeroase fraude. Hamid Karzai, a respins insa acuzatiile la adresa sa, iar un purtator de cuvant al Comisiei electorale anuntase duminica desfasurarea scrutinului pentru 7 noiembrie.

Abdullah si-a sfatuit sustinatorii sa nu demonstreze pe strazi si sa fie calmi.