NASAa amanat, pana miercuri, lansarea in spatiu a celei mai mari rachete din lume, informeaza CNN, care precizeaza ca Agentia spatiala americana urmareste sa efectueze mai multe cercetari care sa-i permita sa retrimita astronauti pe Luna in cativa ani. NASA a avut marti patru incercari de lansare, esuate insa din cauza vremii nefavorabile.

Racheta, care are aproape 100 de metri, este denumita Ares I-X. NASA a programat lansarea la ora locala 8 (ora 14, ora Romaniei) de la Kennedy Space Center in Florida. Agentia a luat insa in calcul si amanarea lansarii, din cauza vremii nefavorabile. Luni seara, NASA a spus ca exista 40% sanse ca racheta sa fie lansata la ora programata. In caz contrar, Agentia va incerca o noua lansare miercuri.

"Ares I-X va aduce NASA cu un pas mai aproape de obiectivele sale de a se reintoarce pe luna pentru o explorare ambitioasa", a anuntat Agentia.

Lansarea de marti este prima dintr-un set de patru, pe care NASA le-a pregatit pentru Ares I-X pana in 2012. Conducerea agentiei spera ca, intr-un final, racheta va inlocui navetele spatiale invechite si ca va efectua calatorii spre Luna si spre Marte.

Oficiali din NASA au declarat ca o noua calatorie spre Luna nu va putea fi efectuata inainte de 2015. La 20 iulie 1969, astronautii Neil Armstrong si Buzz Aldrin au devenit primii oamenii care au pus piciorul pe Luna. Echipajul misiunii Apollo 11, din care mai facea parte si Michael Collins, a aselenizat cu succes pe suprafata lunara.

UPDATE1 (ora 14:00): Lansarea a fost amanata cu o jumatate de ora din cauza vremii nefavorabile.

UPDATE2 (ora 14:31): NASA a decis sa amane lansarea pana la ora locala 9:24 (ora 15:24, ora Romaniei).

UPDATE3 (ora 15:30): Lansarea a fost amanata, pentru a treia oara. NASA va incerca o noua lansare la ora locala 9:44 (ora 15:44, ora Romaniei).

UPDATE4 (ora 16:00): Lansarea a fost amanata pentru a patra oara. NASA nu a anuntat ora urmatoarei incercari.

UPDATE5 (ora 17:30): NASA a anuntat ca va efectua miercuri o noua incercare de lansare.

Vezi aici imagini in direct de la centrul spatial Kennedy.