Potrivit organizatiilor pentru drepturile omului B'Tselem si HaMoked , Israelul foloseste abuziv legea detentiei administrative, pentru a incarcera cat mai multi palestinieni fara motiv. Detentia administrativa presupune arestarea unor persoane fara a le pune sub acuzare si a le judeca. Acest tip de detentie este permis de legea internationala, insa numai in cazuri dificile, cand este pusa in pericol siguranta statului.

Salwa Salah avea 16 ani cand a fost arestata de fortele israeliene si inchisa pentru 7 luni, in baza legii detentiei administrative. Fata care incearca sa isi reia viata, nu stie nici acum motivul pentru care a fost arestata. Ea a fost eliberata cu putin timp inainte de examenele de la finalul liceului, insa nu a putut recupera, iar acum trebuie sa le dea din nou pentru a putea merge la universitate. Salah a povestit pentru CNN despre conditiile deplorabile din inchisoare si a afirmat ca i-a fost foarte greu sa reziste psihic la aceasta experienta.

Procurorii israelieni sustin ca Salah a fost arestata pentru ca a fost implicata in "planificarea unor actiuni militare". Insa, cele mai multe probe din astfel de cazuri raman secrete: "Cele mai multe probe nu sunt prezentate detinutului; ele sunt tinute secrete pentru a proteja vietile persoanelor care le furnizeaza, cat si mijloacele prin care sunt obtinute informatiile" a declarat procurorul israelian Maurice Hirsch.

Israelul sustine ca detentia administrativa este un bun instrument preventiv in razboiul sau impotriva terorismului si insista asupra necesitatii de a pastra probele secrete.

In raportul organizatiilor pentru drepturile omului B'Tselem si HaMoked se face un apel pentru eliberarea sau punerea sub acuzare a detinutilor in baza legii detentiei preventive. Cele doua organizatii sustin ca, la ora actuala, 335 de palestinieni sunt inchisi in baza acestei legi, printre care 3 femei si un minor.