Departamentul de Stat al SUA a declarat, marti, ca excluderea Israelului de catre Turcia de la manevrele aeriene programate sa aiba loc in aceasta saptamana in Turcia este una "prematura".

Armata turca a anuntat saptamana trecuta ca "faza internationala" a manevrelor "Vulturul anatolian", care se deruleaza anual deasupra vastei campii Konya (centrul tarii), a fost 'amanata'.

Duminica, armata israeliana a afirmat ca aviatia statului evreu a fost exclusa de la aceste exercitii, "in urma deciziei Turciei de a modifica lista de participanti".

Ministerul turc al Afacerilor externe a replicat luni ca aceasta decizie nu are nicio motivatie politica, cerand autoritatilor israeliene sa revina la "bun simt".

"Declaratiile si comentariile responsabililor israelieni publicate in presa sunt inacceptabile", a afirmat ministerul turc.

Pe langa Israel si Turcia, aviatia americana, italiana si fortele NATO urmau sa participe la aceste manevre anuale, organizate incepand cu 2001.

Cu cinci ani inainte, Turcia si Israelul semnasera un acord de cooperare militara.

Avioanele de vanatoare israeliene profita de aceste exercitii pentru a efectua antrenamente care nu pot fi derulate in spatiul aerian restrans al statului evreu.

Seful diplomatiei turce, Ahmet Davutoglu, a lasat duminica sa se inteleaga ca ofensiva israeliana din Fasia Gaza nu este straina de decizia Turciei de a nu invita aviatia statului evreu.

"Speram ca situatia din Gaza sa se imbunatateasca (...) iar acest lucru ar putea crea o noua atmosfera pentru relatiile turco-israeliene", a declarat el, la CNN.

Dar "in momentul de fata, criticam aceasta maniera de abordare a Israelului", a adaugat ministrul care, potrivit surselor israeliene, si-a anulat o vizita programata in Israel, la inceputul lui septembrie.

Israelul ar putea reanaliza vanzarea de armament catre Turcia

O serie de oficiali evrei, sub protectia anonimatului, au lasat sa se inteleaga ca Israelul ar putea sa reanalizeze proiectele de vanzare de armament catre Turcia, dupa decizia de la Ankara.

Raporturile dintre cele doua tari, care coopereaza strans in materie de aparare, s-au tensionat din momentul in care premierul turc a lansat critici fara precedent fata de ofensiva lansata de Israel in Fasia Gaza, la inceputul acestui an.

Pe plan politic, Turcia a mentinut relatii bune atat cu Israelul, cat si cu Palestina. Dar, de la razboiul din Gaza, soldat cu 1.400 de morti, potrivit palestienilor, relatiile s-au deteriorat continuu.

La inceputul anului, la Forumul Economic de la Davos, Erdogan l-a acuzat pe presedintele israelian Shimon Peres ca "stie foarte bine cum sa ucida oameni".

Aceasta izbucnire de manie l-a facut pe Erdogan un erou in lumea araba si in Turcia, tara musulmana unde majoritatea populatiei sustine cauza palestiniana. (Marius Mihaiescu)