Politia turca a recurs la grenade lacrimogene si tunuri de apa pentru a dispersa aproximativ 1.500 de tineri care demonstrau violent la Istanbul impotriva reuniunii anuale a FMI si a Bancii Mondiale, care are loc in aceste zile in capitala economica a Turciei, relateaza AFP.

Fortele de ordine au intervenit in momentul in care protestatarii s-au strans in piata Taksim, din centrul Istanbulului.

Piata a fost eliberata rapid, iar manifestantii, dintre care unii au aruncat cu cocktailuri Molotov in politie, au fost urmariti de fortele de ordine pe strazile laterale.

Mai multi tineri au ridicat baricade din cosuri de gunoi si din carucioare de la supermaketuri, aruncand cu pietre in politisti.

Potrivit televiziunii CNN-Turk, aproximativ 100 de persoane au fost arestate.

Manifestantii, dintre care cea mai mare parte erau studenti si liceeni, s-au adunat la apelurile organizatiilor de stanga si ale sindicatelor, purtand banderole si pancarte pe care scrie: "FMI, prietenul patronilor, dusmanul muncitorilor", "Un alt fel de lume este posibila" sau "Democratia voastra este o dictatura, economia este sclavie, plecati, hotilor".

Reuniunea anuala a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale s-a deschis oficial marti, intr-un centru de congrese situat la cateva sute de metri de locul protestelor.