O analiza confidentiala a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) afirma ca Iranul dispune de "suficiente cunostinte pentru a putea proiecta si fabrica" o bomba nucleara "functionala", anunta New York Times (NYT), preluat de AFP.

Cotidianul american, care citeaza oficiali europeni, sustine ca documentul insista in preambulul sau asupra caracterului provizoriu al concluziilor, prezentate ca provenind de la servicii secrete si din propria ancheta a AIEA.

Dar concluziile raportului merg mult mai departe decat pozitiile publice asumate de marile puteri, inclusiv de Statele Unite, in privinta capacitatilor nucleare ale Teheranului.

Raportul, intitulat "Dimensiuni militare posibile ale programului nuclear iranian", a fost redactat pe baza consultarilor cu o serie de experti interni si externi ai Agentiei, precizeaza NYT.

In acest document este descris un program complex, condus de ministrul iranian al Apararii, care "vizeaza dezvoltarea unei incarcaturi nucleare transportabile prin intermediul sistemului de rachete Shahab 3", capabile sa atinga Orientul Apropiat si anumite parti ale Europei.

Programul pare a fi demarat la inceputul anului 2002.

Daca Iranul va reusi sa elaboreze o bomba nucleara, aceasta nu va reprezenta insa decat o parte a procesului complex de producere de arme atomice.

AIEA, in ultimul raport publicat la sfarsitul lui august, nu a reusit sa ajunga la o concluzie intre cele doua ipoteze care se bat cap in cap: Iranul doreste sa se inarmeze cu bomba atomica, asa cum sustin tarile occidentale, sau republica islamica deruleaza un program pasnic de producere de electricitate, asa cum afirma Teheranul.

Recent, criticile impotriva Agentiei s-au multiplicat, Parisul mergand pana acolo incat a acuzat ascunderea unor documente susceptibile ca ar putea demonstra caracterul militar al proiectelor nucleare iraniene, acuzatie respinsa de AIEA.