Singurul soldat american gasit vinovat pentru masacrul din My Lai din 1968, in care au fost ucisi in jur de 500 de barbati, femei si copii vietnamezi, si-a cerut pentru prima dat scuze in mod public, transmite Columbus Ledger-Enquirer. "Nu trece o zi fara sa simt remuscari pentru ce s-a intamplat", a declarat locotenentul William Calley. El a fost gasit vinovat pentru 22 de acuzatii de crima, fiind condamnat la inchisoare pe viata. Presedintele Nixon i-a comutat sentinta, el efectuand ulterior doar trei ani de arest la domiciliu.

"Am remuscari pentru vietnamezii care au fost ucisi, pentru familiile lor, pentru soldatii americani implicati si pentru familiile acestora. Imi pare foarte rau", a spus fostul comandant de pluton, in fata audientei prezente la un club comunitar din Columbus (Georgia).

In 1971, Calley a fost singurul soldat american gasit vinovat pentru masacru, el fiind condamnat la inchisoare pe viata pentru uciderea a 22 de vietnamezi. Presedintele Richard Nixon i-a comutat sentinta, el efectuand ulterior doar trei ani de arest la domiciliu.

Locotenentul a insistat mereu ca nu a facut altceva decat sa execute ordinele superiorilor sai.

Masacrul a avut loc la 16 martie 1968. Soldatii americani se aflau intr-o misiune de "cautare si eliminare" a luptatorilor comunisti pe teritoriul controlat de Vietcong. Din cauza ca nu au reusit sa gasesca luptatori inamici, soldatii Companiei Charlie au adunat civili neinarmati si i-au impuscat. Potrivit informatiilor autoritatilor vietnameze, 504 barbati, femei, copii si batrani au fost ucisi la My Lai si My Khe. Multe dintre victime au fost batute, abuzate sexual, torturate, unele dintre cadavre fiind descoperite mutilate.

Cand informatiille despre masacru de la My Lai au aparut in presa, dupa un an de zile, ele au afectat imaginea armatei americane si au dus la intensificarea miscarii globale impotriva razboiului din Vietnam.