Bande criminale de romani si bulgari care au reusit sa se "infiltreze" in marile orase din Australia au determinat o scadere importanta a cererilor de viza pentru intrarea in tara. Infractorii din Europa de Est stau la baza a numeroase fraude cu carduri sau furturi din buzunare, lucru imediat sesizat de autoritati, scrie The Herald Sun.

Ministrul australian al imigratiei si cetateniei, Chris Evans, a declarat ca departamentul pe care il conduce a intarit "profilele de securitate" pentru aplicatiile online pentru vize solicitate din Romania si Bulgaria. Ceea ce inseamna ca fiecare cerere provenita din aceste tari este mult mai atent verificata, inainte de a primi un raspuns.

Jurnalistii de la The Herald Sun scriu ca bandele criminale din estul Europei - mai ales din noile state membre ale Uniunii Europene, Bulgaria si Romania - isi pregatesc dinainte fraudele, dupa care zboara in Australia pentru a prada victimele tintite. Din aceste motive, Chris Evans a respins in aceasta saptamana o cerere din partea Comisiei Europene, de ridicare a vizelor pentru bulgari si romani.

Victor Bocos, fostul presedinte al comunitatii romane din Australia, care lucreaza insa si in prezent in domeniul migratiei, sustine ca intarirea restrictiilor asupra aplicatiilor pentru vizele de turist ingradeste libertatea europenilor "curati" care vor sa viziteze Australia. De vina este "o mica comunitate" de romani din "noua generatie", care a suferit atat timp cat a trait sub comunism, iar dupa caderea regimului s-a aliat bandelor de criminalitate, a explicat acesta.

John Lawler, directorul australian al comisiei privind crima organizata, a confirmat ingrijorarile cu privire la implicarea bandelor est-europene in traficul de droguri si fraudele pe internet. Ministrul imigratiei si cetateniei a reamintit ca 24 de cetateni bulgari si romani au fost arestati recent in Australia, pentru fraude electronice si furturi organizate.