Coreea de Nord va redeschide granita cu Coreea de Sud, permitand reluarea vizitelor turistice, a schimburilor economice si a reintregirii familiilor separate in timpul razboiului din 1950-1953, anunta agentia de stat KCNA. In acelasi timp insa, armata si populatia au fost puse in stare de alerta, pe fondul manevrelor militare derulate de SUA in Coreea de Sud.

Anuntul istoric al redeschiderii granitelor survine dupa o intalnire a liderului de la Phenian, Kim Jong Il, cu sefa concernului sud-coreean Hyundai, Hyun Jeong-Eun, care a investit masiv in comertul dintre cele doua tari.

Potrivit textului acordului, autoritatile nord-coreene vor autoriza intalniri intre familiile celor doua tari separate in timpul razboiului din 1950-1953. Reuniunile vor putea incepe in jurul datei de 3 octombrie.

Cu toate acestea, tensiunile dintre cele doua tari nu par sa fi disparut. Phenianul a anuntat ca si-a plasat armata si populatia in stare de alerta pe fondul manevrelor militare executate de trupele americane in Coreea de Sud, informeaza Reuters.

Refacerea relatiilor externe

Coreea de Nord a inceput recent sa isi revizuiasca atitudinea in ceea ce priveste afacerile externe. Este de mentionat eliberarea a celor doua jurnaliste americane, Euna Lee si Laura Ling, care fusesera condamnate pentru trecerea granitei Coreei de Nord fara autorizatie.

Sefa Hyundai a obtinut, la randul sau, eliberarea unui muncitor retinut din luna martie pentru ca ar fi adus critici aduse la adresa regimului nord-coreean.

Hyundai coordoneaza turismul in tara vecina si detine o fabrica in apropierea granitei dintre cele doua state - parcul industrial Kaesong, in asociere cu guvernul de la Phenian, pentru care afacerea este o sursa-cheie de venituri.

Discutiile dintre conducatoarea grupului sud-coreean si liderul nord-coreean ar fi trebuit sa atinga si subiectul cresterii salariale pentru angajatii fabricii, insa nu exista declaratii in acest sens.

Guvernul de la Seul inca nu este de acord

Sudul nu permite deocamdata reluarea calatoriilor catre Coreea de Nord, indica BBC. In primul rand, guvernul de la Seul asteapta explicatii oficiale privind uciderea, anul trecut, a unui turist sud-coreean in varsta de 53 de ani de catre soldati nord-coreeni.