Cele doua jurnaliste americane eliberate de Coreea de Nord au fost primite la aeroport de familiile lor. Euna Lee si Laura Ling au sosit pe aeroportul Burbank de langa Los Angeles, insotite de fostul presedinte american Bill Clinton. Aproximativ 200 de ziaristi au asteptat pe aeroport aterizarea aeronavei care venea din Phenian.

Tinerele au fost eliberate dupa o vizita surpriza efectuata de sotul secretarului de stat american Hillary Clinton in Coreea de Nord, scrie AFP. Euna Lee, de 36 de ani, si Laura Ling, in varsta de 32 de ani, au fost condamnate in luna iunie de Phenian la 12 ani de munca silnica, dupa ce au intrat ilegal pe teritoriul Coreei de Nord. "Numaram fiecare secunda pana le vom strange in brate pe Laura si pe Euna", au declarat familiile lor intr-un comunicat publicat inainte de sosirea tinerelor in Statele Unite. "Este una dintre cele mai frumoase zile din viata mea. Simteam ca se va intampla ceva bun. Si s-a intamplat", a afirmat tatal Laurei Ling, dupa anuntul eliberarii.

Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy

Arestate pe 17 martie, jurnalistele sunt "in stare foarte buna de sanatate", a precizat un inalt responsabil american, sub protectia anonimatului. Tinerele fusesera condamnate pentru trecerea granitei fara autorizatie, pentru "denigrarea" regimului si pentru o "crima grava" - acuza pe care judecatorii nu au clarificat-o.

Presa nord-coreeana: Clinton i-a cerut scuze lui Kim Jong-il si i-a transmis un mesaj din partea lui Obama/Casa Alba: Nimic din toate acestea nu e adevarat

Potrivit agentiei oficiale KCNA, citate de agentia de presa franceza, Kim Jong-il le-a gratiat dupa ce Bill Clinton si-a cerut scuze in fata sa pentru comportamentul celor doua. Versiune dezmintita de un oficial american, care a dat asigurari ca fostul presedinte american nu a prezentat niciun fel de scuze.

Odata ce eliberarea a fost anuntata, Bill Clinton i-a transmis liderului nord-coreean "un mesaj verbal din partea presedintelui SUA Barack Obama, exprimandu-si multumirea profunda pentru aceasta masura si evocand mijloacele de imbunatatire a relatiilor dintre cele doua tari", scrie KCNA. Informatie de asemenea dezmintita de Casa Alba, care a calificat misiunea drept privata si a refuzat sa dea orice detalii, pentru a nu pune in pericol eliberarea jurnalistelor.

Tensiunile dintre Phenian si Washington au crescut dupa testele nucleare efectuate de Coreea de Nord pe 25 mai si dupa rachetele lansate pe 4 iulie, de Ziua Nationala a Statelor Unite. Vizita lui Bill Clinton, care a intervenit in acest context tensionat, a fost prima realizata de o personalitate politica americana de asemenea rang in Coreea de Nord, dupa cea din 2000 efectuata de Madeleine Albright, pe atunci Secretar de stat in administratia Clinton.

Hillary Clinton: Sunt fericita si linistita de finalul discutiilor

Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy

Hillary Clinton, aflata in vizita in Africa, s-a declarat "fericita si linistita" dupa eliberarea jurnalistelor. Potrivit analistilor, Kim Jong-il - un lider care pare slabit de boala si isi pregateste succesorul - ar putea folosi aceasta vizita pentru a-si spori prestigiul pe final de mandat, dar si pentru a deschide o noua cale de negocieri.