Politia iraniana a arestat mai multe persoane care s-au adunat la cimitirul din Teheran pentru a comemora victimele violentelor ce au urmat alegerilor prezidentiale. Potrivit BBC, liderul opozitiei Hossein Mousavi a incercat si el sa se alature grupului de oameni indoliati, la mormantul Nedei Agha Soltan, a carei moarte a devenit un simbol al revoltelor post-electorale.

Alti martori spun ca oamenii s-au strans la masina sa, strigand „ Mousavi, noi te sustinem”. Opozitia acuza puterea ca a fraudat alegerile din 12 iunie, pentru ca Mahmoud Ahmadinejad sa fie in continuare in fruntea statului. Furia starnita de publicarea rezultatelor a dus la declansarea celor mai mari proteste din Iran de la revolutia din 1979, care a adus regimul islamic la putere.

Multimea care se adunase la mormintele revolutionarilor lua parte la o ceremonie traditionala organizata la 40 de zile de la moartea apropiatilor. Neda Agha Soltan, o tanara de 27 de ani, a fost impuscata mortal pe 20 iunie, in timpul protestelor de strada. Moartea sa a fost filmata cu un telefon mobil si transmisa in toata lumea de un prieten al doctorului care a incercat s-o salveze. Mousavi si un alt lider de opozitie, Mehdi Karroubi, au cerut permisiunea Ministerului iranian de Interne sa organizeze o ceremonie de comemorare, insa raspunsul autoritatilor a fost negativ, sustine un apropiat al lui Mousavi.

Drept raspuns, liderul opozitiei a plecat sa se alature familiei Nedei, la mormantul acesteia. Jurnalistii de la BBC sustin ca politistii sositi la fata locului i-au lovit cu bastoanele pe cativa dintre oamenii adunati la cimitir, pentru a dispersa multimea. Martorii spun ca aproximativ 150 de politisti au venit la cimitirul din Teheran, arestand mai multe persoane.