Piratii somalezi primesc detalii despre navele ce tranziteaza Golful Aden de la informatori aflati la Londra, a indicat un post de radio spaniol, citand un raport militar dintr-o tara europeana. Postul Cadena Ser sustine ca piratii folosesc telefoane prin satelit pentru a primi detalii legate de rutele, incarcatura si nationalitatea navelor ce ajung in zona.

„Informatiile legate de vasele comerciale ce tranziteaza zona, oferite in mod voluntar diferitelor organizatii internationale, ajung in mainile piratilor”, se afirma in raportul citat de AFP.

Cadena Ser afirma ca raportul a fost realizat de o tara din Europa, pe care nu o nominalizeaza, iar documentul a fost distribuit si altor tari europene care participa la operatiunea anti-piraterie Atalanta.

Postul de radio sustine ca piratii au utilizat informatii provenite de la sursele lor din Londra pentru a captura mai multe nave, intre care un vas pescaresc spaniol, cargobotul grecesc Titan si vasul comercial turcesc Karagol.

Cadena Ser afirma ca piratii evita atacarea unor vapoare provenind din anumite tari, in special nave britanice.

Biroul International Maritim din Kuala Lumpur a anuntat recent ca in acest an s-au inregistrat circa 80 de atacuri ale piratilor somalezi, care au reusit sa captureze 18 vapoare. Dintre acestea, 16 nave, cu 285 de marinari, se afla inca in mainile piratilor.