Statele Uniunii Europene merg la summitul G20 care va debuta la Londra in 2 aprilie cu intentia ferma de a rezista presiunilor americane privind un nou plan de relansare economica mondiala, incercand mai degraba sa obtina progrese semnificative in ceea ce priveste reglementarea pietelor financiare, relateaza AFP.

"Criza nu s-a produs din cauza ca am injectat prea putini bani in piete, ci pentru ca am am creat o crestere economica injectand prea multi bani, si acum vedem ca aceasta crestere nu este durabila", a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

"Daca vrem sa invatam din aceste lucruri, raspunsul este: Sa nu repetam greselile trecutului", a subliniat Merkel, care se va aseza la masa summitului G20 alaturi de partenerii sai din UE - Franta, Marea Britanie si Italia.

UE s-a pozitionat diferit fata de Statele Unite in privinta masurilor necesare pentru combaterea crizei: marile economii europene considera ca au facut destul pentru moment prin masurile de relansare adoptate, estimate la nivelul a 3,3% din produsul intern brut al Uniunii, respectiv 400 miliarde euro pentru 2009 si 2010.

Criza nu s-a produs din cauza ca am injectat prea putini bani in piete, ci pentru ca am am creat o crestere economica injectand prea multi bani, si acum vedem ca aceasta crestere nu este durabila

Angela Merkel

Statele Unite, care au lansat in februarie un plan de salvare in valoare de 787 miliarde dolari (5,5% din PIB), au cerut in repetate randuri noi masuri de relansare, avand in vedere gravitatea recesiunii mondiale.

Tensiunile transatlantice s-au accentuat in aceasta saptamana dupa iesirea mai putin diplomatica, chiar dura, a premierului ceh Mirek Topolanek. El a declarat ca Statele Unite s-au angajat pe "drumul spre iad" aruncand pe piete sute de miliarde de dolari.

UE pune accentul pe reglementarea pietelor financiare

"Nu exista nicio dihotomie intre relansarea economica si intarirea reglementarii sistemului financiar mondial. Avem nevoie de amandoua, daca vrem sa relansam mediul economic", a declarat joi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Nu exista niciun conflict intre noi si administratia americana. Pentru fiecare dintre noi reglementarea pietelor financiare reprezinta punctul central al acestui summit", a declarat si purtatorul de cuvant al guvernului german.

Temerile europenilor legate de faptul ca SUA va incerca sa limiteze la minimum controlul sistemului mondial financiar au fost risipite in parte de ultimele propuneri americane pe marginea acestui subiect.

Washington a anuntat ca va face publice in curand liniile directoare ale unui plan care isi propune sa intareasca normele financiare existente si sa aduca sub controlul autoritatilor un mare numar de societati si de piete care scapau oricarei supravegheri pana in prezent.

Europenii vor insa rezultate concrete de la acest summit si au pregatit deja cateva initiative in acest sens:

  • reglementarea mai stricta a fondurilor speculative ("hedge funds") si de investitii de capital
  • limitarea bonusurilor din sistemul bancar
  • supravegherea agentiilor de rating
  • intarirea supravegherii transfrontaliere a companiilor de asigurari si a bancilor in interiorul UE

Tarile europene vor sustine la summitul G20 dublarea resurselor FMI pana la 500 miliarde dolari, pentru a permite finantatorului international sa intervina mai puternic in cazul tarilor care se confrunta cu dificultati.

O initiativa la care statele europene ar urma sa contribuie cu 100 miliarde dolari.

Dar propunerea s-ar putea intoarce impotriva lor, dupa ce Statele Unite au sugerat recent ca este nevoie de un efort mult mai substantial, care sa conduca la triplarea resurselor FMI.