Bugetarii germani vor primi o crestere salariala de 5 procente scrie portalul german de stiri thelocal.de, care aminteste ca marirea salariala va afecta un numar de 700.000 de bugetari. In ultimele saptamani angajatii din structurile federale de stat au participat la numeroase greve cerand cresteri ale lefurilor de 8 procente. In urma negocierilor sindicatele functionarilor publici au acceptat duminica propunerea de 5 % negociata cu autoritatile.

De notat ca functionarii din Hesse si Berlin nu s-au alaturat colegilor din celelalte 16 landuri germane in aceste actiuni de protest care au vizat cresterile salariale.

Intre timp, tot duminica angajatii de la Volkswagen au obtinut o marire salariala de 1,7 procente asta dupa ce managementul anuntase anterior o reducere a salariilor pana in luna iulie cu 3,5%.

Insa, aminteste thelocal.de, in acelasi timp, 16.500 de muncitori cu contracte temporare isi vor pierde locurile de munca pana la sfarsitul anului.

Potrivit presedintelui Volkswagen, Martin Winterkorn angajatii permanenti sunt la adapost pentru moment. “Daca pe mai tarziu aceste masuri nu vor functiona va trebui sa ne gandim si la altele” a declarat pentru Der Spiegel presedintele celui mai mare constructor german de masini.