Presedintele Nicolas Sarkozy promite solemn sa scoata Franta din criza, evitand greselile economice comise de Marea Britanie in criza actuala. In emisiunea postului francez TF1 „Face à la crise” (Confruntat cu criza) difuzata joi seara, el a explicat timp de 90 de minute programul anticriza in valoare de 26 de miliarde de euro care nu incurajeaza cresterea consumului prin reducerea taxelor, asa cum s-a facut in Marea Britanie.

„Acest gen de masuri nu le aduce (britanicilor – n.red.) nimic bun. Consumul continua sa scada in Marea Britanie”, a spus Sarkozy. El intelege ca francezii il dezaproba, dar el nu este dispus sa renunte la planul sau de reforme, masuri anticriza, protejarea persoanelor celor mai defavorizate si relaxarile fiscale de 8 miliarde de euro pentru intreprinderi.

„Este normal ca francezii sa fie ingrijorati. Lumea nu s-a mai confruntat cu o astfel de criza in ultimii 100 de ani. Protestele sunt numeroase in tara, insa daca am stopa orice reforma din cauza unui protest, atunci n-am mai avea nici o reforma”, a explicat Sarkozy. „Ca atare, voi continua procesul reformei. Acesta este mandatul pe care l-am primit, responsabilitatea mea. Este singurul mod in care Franta va putea iesi din criza.”

Sarkozy a ales aceasta cale de comunicare cu poporul dupa „ziua de mobilizare generala”, 19 ianuarie, cand grevele si manifestatiile au reunit intre un milion si 2,5 milioane de francezi care se opun politicii prezidentiale.

Vlaguit de presiunea functiei

Intrebat daca mai are indoieli cu privire la o noua candidatura, seful statului a raspuns: "Sigur ca da! Pentru ca meseria mea este foarte dificila, este nevoie de multa energie, de multa putere pentru a o face si imi canalizez toate fortele pentru a o exercita cat mai bine posibil. (...) Mai sunt trei ani si jumatate" pana la urmatoarele alegeri, a declarat presedintele francez. "Nu-mi iau nici un angajament, nici intr-un sens, nici in celalalt", a adaugat el.

"Vrei un al doilea mandat pentru ca ai puterea de a aduce un nou vis si pentru ca oamenii au incredere in tine. Ar fi foarte socant sa iau o decizie atat de importanta, cand nu ma aflu nici la jumatatea primului meu mandat", a incheiat presedintele.