In perioada imediat urmatoare, pe frontul politicii interne din Ucraina se va acutiza “razboiul gazelor”, crede politologul ucrainean Andrei Ermolaev, directorul Centrului pentru studii sociale Sofia. „Directia principalelor atacuri s-a conturat cu precizie in ultimele saptamani. Prima lovitura va viza reputatia presedintelui Viktor Iuscenko”, a estimat analistul, citat de Ria Novosti.

„In urmatoarele 20 de zile va iesi la iveala toata harta conflictului gazelor de pe frontul intern al relatiilor reciproce dintre Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko nu numai in calitatea lor de reprezentanti ai puterii, dar si ca adversari”, prognozeaza expertul.

In opinia lui, a doua lovitura va fi adresata opozitiei. Conflictul gazelor i-a permis premierului Iulia Timosenko sa „directioneze sagetile” impotriva unor asa numiti „corupti” din tabara opozitiei (RosUkrEnergo), scotand pentru un timp din centrul atentiei criza economica in plina derulare in tara si consecintele ei economice. „Aceste doua principale lovituri le consider drept foarte bine gandite, inscrise in razboiul gazelor si care ofera sansa jocului in avantaj. Ceea ce inseamna ca nu va fi o confruntare pe distanta lunga, ci o acutizare rapida a crizei politice. Ne asteapta o primavara furtunoasa, cu mutari si miscari foarte complicate si care va da peste cap toate planurile. Nu exclud ca element al crizei inclusiv organizarea unei campanii electorale anticipate”, a declarat politologul.

Consecintele razboiului gazelor

In confruntarea cu Ucraina pe problema gazelor naturale, Rusia a repurtat o victorie tactica, dar poate pierde in plan strategic, crede expertul ucrainean independent, Aleksandr Narbut.

Intelegerile dintre Naftogaz si Gazprom au fost semnate la 19 ianuarie. Printre altele, a fost semnat un contract de cumparare-vanzare de gaze pe 2009-2019. Ucraina a obtinut o reducere de 20% aplicata la pretul mediu european si care in primul trimestru este de 450 dolari mia de metri cubi. Partea ucraineana mentine, la randul ei, tariful de tranzit in 2009 la nivelul celui din 2008 – 1,7 dolari mia de metri cubi la 100 km.

„Pentru niste punti tactice, au fost puse in pericol interese nationale cu adevarat strategice pentru Rusia. Vom vedea care vor fi concluziile Europei”, a avertizat expertul.

In opinia lui, principalul invingator al acestei batalii este Turcia. „...curand vor afla ca proiectul Nabucco a trecut din faza latenta intr-una mult mai reala”, a explicat analistul. In conditiile date, crede el, Turcia poate dobandi nu numai avantaje economice, dar si geopolitice.

In ce priveste Ucraina, nu s-a putut bucura de victorie din cauza lipsei de unitate din interiorul puterii de la Kiev. „Nu inteleg cum este posibl ca, avand o asemenea sansa de a afisa o pozitie comuna intr-o chestiune atat de importanta, presedintele Iusenko si premierul Timosenko nu au incercat macar pe perioada negocierilor sa ia o pauza. Poate lucrurile ar fi iesit altfel”, a spus expertul. „Eu inteleg ca invingatorul a vrut sa ia totul, dar in viata orice asemenea dezechilibru costa mult mai mult mai tarziu”, a estimat analistul.