Se poate spune ca lipsa de popularitate din jurul lui George W.Bush a intrat deja in istorie. Cu toate acestea, in cateva zone din lume – putine - el este apreciat, daca nu chiar iubit. In timp ce sondajele in ajunul plecarii de la Casa Alba indica o rata de dezaprobare de 73% din partea populatiei, chiar si o slaba apreciere il poate face sa se simta mai confortabil cu propria persoana. Bbc.co.uk prezinta o analiza a zonelor in care cel de-al 43-lea presedinte al SUA mai este inca privit cu ochi buni.

Incidentul cu pantofi din Bagdad simbolizeaza opinia unei lumi intregi fata de cel mai prost presedinte din istoria americana. In cateva colturi pe glob, oamenii ii vor duce totusi dorul. In Africa, rata de aprobare a populatiei se ridica la 80%, potrivit unor sondaje, in timp ce o strada din Kosovo ii poarta numele, ca multumire pentru ca le-a sustinut independenta.

“Poporul e constient ca Bush a starnit ura lumii fata de Statele Unite”, arata Peter Berkowitz, analist din cadrul prestigiosului Hoover Institution. “Tabloul nu este insa zugravit doar in alb si negru”, adauga el.

Relatia cu Israelul

Chiar in ultimele zile de mandat, Bush isi demonstreaza sustinerea neconditionata pentru actiunile israeliene in Gaza. Analistii americani sunt chiar convinsi ca actiunile au fost deliberat fixate pentru aceasta perioada. Nu de alta, dar cu Obama nu se stie inca foarte exact cum vor merge lucrurile. Daca nu merg bine, Bush va fi cu atat mai apreciat de Israel dupa parasirea postului de presedinte.

“Israelul e cam sigurul loc de pe pamant unde Bush mai este ovationat in picioare”, spune Berkowitz. “Poporul a simtit ca el intelege framantarile prin care trec. Sa nu uitam insa ca el a inteles la fel de bine si framantarile si provocarile la care sunt supusi palestinienii. El este, de fapt, primul presedinte care a chemat catre crearea unui stat palestinian.” Dar este greu de crezut ca ei isi vor aminti asta, intre doua atacuri.

Liban. Intre apreciere si dezamagire

Sprijinul oferit de administratia SUA gruparilor pro-americane in perioada ce a urmat asasinarii premierului Rafik Hariri a fost primit in Liban cu recunostinta si usurare. “Intifada” sau “revolutia cedrilor” figureaza in agenda lui Bush la capitolul “succese in lupta pentru libertate”. Dezamagirea a venit in vara anului 2006, cand intre militantii Hezbollah si Israel a izbucnit razboiul, iar SUA a refuzat sa sustina o reconciliere, arata bbc.co.uk.

Copii africani cu numele George Bush

Africa este principala regiune in care dorul de presedintele cu numarul 43 va fi mare. In vizita sa din februarie, a fost intampinat pretutindeni de multimi fericite care l-au ovationat indelung. Rata de aprobare atinge 80% chiar si in state cu populatie predominant musulmana. In Darfur, mai multi nou nascuti au primit cu aceasta ocazie numele George Bush. Sa facem abstractie de manifestatiile anti-Bush din Africa de Sud, cu ocazia altei vizite.

“In ciuda numeroaselor critici, initiativele africane ale lui Bush pot fi considerate mosteniri trainice, intr-o regiune indelung neglijata, deopotriva de politicienii democrati si republicani”, scria anul trecut Andrew Natsios, analist la Hudson Institute. In Africa, Bush a jucat rolul principal de “pacificator”, punand capat unui razboi de 20 de ani intre nordul arab si sudul african, nota Natsios.

“Oamenii pot avea opinii diferite asupra dumneavoastra, asupra administratiei si realizarilor dumneavoastra”, a declarat presedintele Tanzaniei, Jakaya Kikwete, cu ocazia vizitei lui Bush in Africa. “Insa daca vorbim in numele Tanzaniei, stim sigur ca dumneavoastra si administratia ne-ati fost prieteni noua si intregii Africi.”

Din 2001, ajutorul financiar oferit de SUA continentului negru a crescut de la 1,3 miliarde de dolari, la 5 miliarde in 2008. Alte miliarde de dolari au fost alocate pentru lupta impotriva malariei, SIDA, dar si pentru recompensarea unor guvernari eficiente.

Chavez, Castro, Ahmadinejad

Kori Schake, membru in Consiliul de Securitate Nationala pe perioada primului mandat Bush la Casa Alba, mai aminteste cateva state care i-ar duce dorul: Columbia, care spera sa semneze acorduri de liber schimb; India, putere in crestere care a si semnat un acord nuclear controversat cu Washingtonul, in afara limitelor impuse de Tratatul de Neproliferare; Ucraina si Georgia, care visau la apropierea de NATO.

In aceste contexte, dorul de Bush este invers proportional cu actiunile viitoare ale presedintelui ales Barack Obama.

Intr-un context mai putin pragmatic, cativa lideri marcanti se vor gandi “cu drag” la vremurile in care l-au urat pe George W.Bush: Hugo Chavez, Fidel Castro sau Mahmoud Ahmadinejad. Ramane de vazut cum se vor intelege cu Obama, omul pe care lumea “adora sa il adore”.