Presedintele ales al SUA, Barack Obama, nu exclude urmarirea in justitie a responsabililor administratiei presedintelui George W. Bush, daca acestia au comis abuzuri in lupta impotriva terorismului, subliniind ca nimeni nu este "mai presus de lege", relateaza AFP.

"Suntem in curs de a evalua maniera in care vom aborda toate faptele care privesc interogatoriile, detentiile etc", a declarat el, in cadrul unui interviu difuzat duminica de televiziunea americana ABC.

"Vom analiza ceea ce s-a intamplat in trecut si nu cred ca cineva va fi deasupra legii", a subliniat Obama, care va deveni cel de-al 44-lea presedinte al SUA in 20 ianuarie.

Mai multe organizatii de aparare a drepturilor omului au cerut anchetarea unor responsabili ai administratiei Bush, acuzati ca ar fi aprobat incarcerarea si torturarea unor persoane suspectate de activitati teroriste.

Obama a subliniat, totusi, ca prefera mai degraba sa priveasca inspre viitor, decat sa se gandeasca la trecut.

"Dar aceasta nu inseamna ca, daca cineva a incalcat legea, este mai presus de lege", a subliniat presedintele ale.

Bush respinge orice referire la tortura

Presedintele in exercitiu, George W. Bush, si-a exprimat insa speranta ca succesorul sau va reflecta bine inainte de a pune in discutie tehnicile controversate folosite de administratia sa in lupta impotriva terorismului.

Bush a aparat din nou tehnicile folosite de CIA pentru a obtine informatii de la persoanele suspectate de terorism, afirmand ca respinde orice referire la "tortura".

"Sper ca echipa care va avea onoarea sa serveasca aceasta tara va examina cu atentie realitatile care ne inconjoara precum si instrumentele de care dispunem in prezent pentru a proteja Statele Unite de un nou atentat. Sper ca vor evalua cu atentie optiunile", a adaugat Bush.