Planul de relansare al economiei americane pe care presedintele ales Barack Obama urmeaza sa-l finalizeze luni, impreuna cu democratii si republicanii din Congres, prevede o reducere a impozitelor de 300 miliarde dolari, anunta cotidienele americane Wall Street Journal si New York Times, citate de AFP.

Planul de relansare prevede alocarea unor sume cuprinse intre 775 si 1.000 milliarde dolari. Potrivit sursei citate, reducerile fiscale pentru persoane fizice si societati comerciale ar putea reprezenta 40% din planul de relansare.

Obama spera ca aceste reduceri de impozite destinate celor care castiga sub 200.000 de dolari pe an, precum si o amanare de la plata impozitelor pe un an pentru intreprinderile care efectueaza angajari, vor contribui la salvarea sau la crearea a trei milioane de locuri de munca pana in 2011.

Dar aceste reduceri fiscale, descrise de Wall Street Journal drept mai importante decat toate masurile puse in practica de George W. Bush in perioada presedintiei sale, urmaresc si obtinerea sustinerii taberei republicane pentru acest plan.

Reducerile masive de impozite vor permite castigarea sustinerii republicanilor, care insista ca toate initiativele de relansare economica sa porneasca de la reducerea impozitelor, si nu de la majorarea cheltuielilor publice.

Democratii spera ca acest plan de relansare sa fie adoptat de Congres imediat dupa investitura noului presedinte, in 20 ianuarie. Obama, care a sosit duminica la Washington, se va intalni la Capitoliu cu liderii republicanilor si democratilor, pentru a incerca sa ajunga la o solutie asupra planului de relansare a economiei.

"Lucram, impreuna cu Congresul, la elaborarea planului de reducere a impozitelor pornind de la un principiu simplu: ce masura va avea cel mai mare impact asupra crearii de locuri de munca in sectorul privat si asupra intaririi clasei de mijloc?", a declarat Stephanie Cutter, purtator de cuvant al echipei de tranzitie, citata de Wall Street Journal.

"Luam deciziile pornind de la efectele acestor masuri, si nu de la ideologii sau de la interese particulare", a adaugat ea.