Avioanele si elicopterele de lupta israeliene au atacat, duminica, tinte din Gaza pentru a doua zi consecutiv, transmite CNN. Printre obiectivele lovite s-a numarat sediul principalei sectii de politie din Gaza City. Sambata, 275 de persoane au fost ucise si alte 600 au fost ranite in urma raidurilor aeriene israeliene, declansate ca raspuns la atacurile cu rachete ale militantilor palestinieni.

Informatia pe scurt:

  • atacurile israeliene au continuat si duminica
  • raidurile aeriene au provocat sambata 275 de morti si peste 600 de raniti, sustin palestinienii
  • Israelul afirma ca atacurile vor continua pana cand Hamas nu va mai lansa rachete spre teritoriul israelian
  • Palestinienii au tras peste 110 rachete spre Israel in ultimele 24 de ore
  • SUA acuza organizatia palestiniana de escaladarea violentelor

CNN a relatat ca cel putin trei explozii puternice s-au auzit duminica dimineata in Fasia Gaza, iar un fum negru, gros putea fi observat deasupra tintelor lovite. Cel putin trei persoane au murit in atacuri.

Un oficial din IDF (fortele de aparare israeliene) a confirmat ca raidurile au continuat duminica si ca numarul obiectivelor Hamas atacate se ridica la 210.

Ca raspuns, incepand de sambata dimineata, militantii Hamas au lansat peste 110 rachete in Israel. In urma atacurilor palestiniene, o femeie a fost ucisa dupa ce o racheta a lovit casa in care locuia. Surse palestiniene au afirmat, la randul lor, ca 275 de persoane au fost ucise si peste 600 ranite in urma raidurilor aeriene israeliene de sambata.

In acest timp, un diplomat palestinian a cerut ONU sa condamne violentele. "Nu exista justificare pentru a te razbuna impotriva a 1.5 milioane de oameni in Fasia Gaza doar din cauza actiunilor catorva persoane", a declarat ambasadoriul Riyad Mansour inaintea unei sedinte a Consiliului de Securitate a forumului mondial, desfasurata sambata seara.

Un document adoptat la finalul unei sedinte de patru ore a Consiliului de Securitate cere "tuturor partilor sa opreasca imediat violentele".

Israelul si Hamas se acuza reciproc

Atacurile aeriene au fost ordonate de ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, dupa ce militantii palestinieni au tras peste 200 de rachete spre Israel in ultima saptamana. Barak a declarat ca raidurile vor continua pana in momentul in care militantii Hamas "isi vor schimba comportamentul". "Aceasta nu este o operatiune pe termen scurt. Razboiul impotriva terorismului este unul in desfasurare si trebuie sa fim fermi pentru a schimba situatia in sud", a declarat ministrul apararii, adaugand ca "nu vom accepta atacurile cu mortiere si rachete impotriva civililor nevinovati".

Hamas a acuzat insa Israelul pentru incalcarea armistititului dintre cele doua parti. Acordul, incheiat cu ajutorul Egiptului, a expirat la 19 decembrie.

"Ne vom ridica, ne vom apara poporul, ne vom apara pamantul si nu vom ceda", a declarat un purtator de cuvant al Hamas, Osama Hamdan. El a acuzat Israelul ca a fost cel care a incalcat acordul, inchizand punctele de trecere a frontierei pentru mai multe luni si ucigand 28 de palestinieni.

In acest timp, surse palestiniene afirma ca spitalele din Gaza sunt depasite de numarul mare al victimelor si de lipsa echipamentului medical necesar pentru a face fata situatiei. Guvernul de la Cairo a trimis 20 de ambulante si personal medical la frontiera cu Gaza pentru a ajuta la ingrijirea si transportul ranitilor.

SUA da vine pe Hamas pentru escaladarea violentelor

Casa Alba a afirmat ca organizatia Hamas este vinovata pentru escaladarea violentelor. "Hamas trebuie sa puna capat activitatilor teroriste daca doreste sa joace un rol in viitorul poporului palestinian", a declarat purtatorul de cuvant Gordon Johndroe. Secretarul de stat Condoleezza Rice a cerut ca armistitiul dintre cele doua parti sa fie restabilit "imediat si respectat in totalitate'.

Liga Araba a condamnat atacurile si a programat o reuniune de urgenta pentru duminica, la Cairo. "Atacurile au produs victime printre civili, printre tineri", a declarat Amr Moussa, secretarul general al Ligii.

Moussa a declarat ca Liga Araba va cere Consiliului de Securitate al ONU sa emita o rezolutie care sa solicite partilor renuntarea la violente si demararea de negocieri. "De asemenea, cerem palestinienilor sa puna capat certurilor dintre diferitele organizatii", a afirmat Moussa, referindu-se la lupta pentru putere dintre factiunile palestiniene.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat "profund ingrijorat" si a cerut "incetarea imediata a tuturor violentelor".

Imagini ale atacurilor israeliene

Raidurile au provocat sute de morti si raniti