Premiul Nobel pentru medicina in acest an a fost atribuit germanului Harald zur Hausen si francezilor Françoise Barré-Sinoussi si Luc Montagnier, pentru cercetarile lor in domeniul virusilor, a anuntat luni, la Stockholm, comitetul Nobel, informeaza BBC.

Comitetul Nobel a precizat ca Harald zur Hausen a fost recompensat pentru munca sa in descoperirea legaturii dintre Human Papilloma Virus (HPV) si cancerul cervical. "Hausen a mers impotriva dogmei actuale pentru a descoperi ca HPV cauzeaza cancerul cevical", care este a doua forma de cancer ce afecteaza femeile, a precizat Comitetul suedez.

Cei doi francezi, Barré-Sinoussi si Montagnier, au primit premiul Nobel pentru descoperirea virusului care provoaca SIDA, a precizat Institutul Karolinska din capitala suedeza. Descoperirea facuta de cei doi "a fost vitala in a le permite oamenilor de stiinta sa inceapa sa inteleaga biologia virusului care a ucis milioane de oameni in intreaga lume", a anuntat Comitetul Nobel.

Munca de cercetare a celor doi oameni de stiinta francezi s-a desfasurat la inceputul anilor '80.

Cei trei vor imparti un premiu in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1.4 milioane de dolari).

Premiul Nobel pentru Medicina deschide seria premiilor atribuite de Academiile Regale din Stockholm si Oslo. Premiile Nobel, create de savantul si omul de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei (1867), au fost decernate pentru prima data in 1901.

Institutul Karolinska de la Stockholm l-a recompensat cu premiul Nobel pentru medicina pe americanul de origine romana George E. Palade in anul 1974.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicina a fost acordat americanilor Mario Capecchi si Oliver Smithies, precum si britanicului Martin Evans, pentru cercetarile lor in domeniul celulelor-susa.

In zilele urmatoare vor fi anuntati castigatorii pentru chimie, fizica, economie, cel mai asteptat moment fiind insa acela al anuntarii castigatorului premiului Nobel pentru Pace, in 10 octombrie.