Turistii straini, printre care si o romanca, rapiti in Egipt in urma cu 10 zile au ajuns luni dupa-amiaza pe aeroportul din Cairo. Ei sunt in stare buna, a anunta televiziunea egipteana, citata de Reuters. Potrivit informatiilor, ostaticii au fost eliberati printr-o operatiune de comando a armatei egiptene, la care au luat parte si trupe speciale italiene si germane. Ministrul egiptean al Apararii a declarat ca jumatate dintre rapitori au fost ucisi. "Eliberarea turistilor este rezultatul unei colaborari a autoritatilor egiptene, germane, italiene si romane", a anuntat ministerul roman de Externe.

Ministrul de Externe egiptean, Ahmed Aboul Gheit, a precizat ca rapirea a fost pusa la cale de un grup de "banditi".

Televiziunea egipteana precizeaza ca nu s-a platit nici un fel de rascumparare, desi anterior un responsabil al serviciilor egiptene de securitate declara ca autoritatile de la Cairo au platit o rascumparare de 6 milioane de euro. Armata sudaneza i-a ucis, duminica, pe 6 dintre rapitorii grupului de 19 persoane luate ostatice in Egipt in urma cu o saptamana.

Romanca rapita in Egipt se numeste Irina Oana Kalis, are 33 de ani si locuieste in Germania. Ea este de profesie medic si a fost rapita impreuna cu sotul ei, cetatean german.

Ministrul egiptean al Apararii a declarat ca jumatate dintre rapitori au fost ucisi in operatiunea fortelor speciale.

Filmul rapirii:

  • Armata sudaneza i-a ucis, duminica, pe 6 dintre rapitorii grupului de 19 persoane luate ostatice in Egipt in urma cu o saptamana.
  • Uciderea celor sase rapitori a avut loc in urma unei urmaririi desfasurate in desert. Cei doi rapitori arestati declarau ca ostaticii sunt in Ciad, fiind detinuti de aproximativ 35 de persoane inarmate.
  • Agentiile de presa anuntasera, duminica dimineata, ca rapitorii celor 11 turisti europeni si 8 cetateni egipteni i-au transferat pe acestia din Libia in Sudan, cu intentia de a traversa frontiera egipteana.
  • Grupul celor 19 turisti fusese transferat joi, de catre rapitori, din Sudan in Libia. In acel moment s-a crezut ca rapitorii au facut aceasta miscare pentru a-i elibera pe turisti, iar ei sa poata scapa de pedeapsa, in conditiile in care doar legea libiana permite ca ei sa isi negocieze libertatea dupa o rapire.
  • Cei 11 turisti au disparut la sfarsitul saptamanii trecute, dar abia luni s-a aflat de rapirea lor. Seful politiei din Assuan a anuntat ca grupul de turisti era format din cinci germani, un roman si cinci italieni. Turistii au fost atacati de o banda de oameni mascati si inarmati. 

Egiptul neaga plata vreunei rascumparari

Magdy Whady, responsbil de presa al Guvernului egiptean, contactat de corespondentul din Italia al HotNews, Miruna Cajvaneanu, a facut urmatoarele precizari:

"Toti turistii au fost eliberati, sunt sanatosi si au un moral foarte bun. Ei au fost eliberati azi dimineata si in acest moment se afla intr-un avion care ii aduce la Cairo. Nu am vorbit inca cu ei si nu stiu daca si-au contactat familiile. Vor ajunge in capitala in mai putin de o ora (circa ora 15,15 ora Romaniei). Operatiunea de eliberare a avut la granita intre Egipt si Sudan."

Intrebat de HotNews.ro daca operatiunea de salvare a avut caracter militar, Magdy Whady a raspuns ca "operatiunea a avut un caracter mixt: atat militar, cat si de negociere. La negocieri au participat reprezentanti ai Sudanului si Egiptului."

Oficialul egiptean a negat plata unei rascumparari.

MAE: Eliberarea turistilor este rezultatul unei colaborari a autoritatilor egiptene, germane, italiene si romane

Ministeul Afacerilor Externe informeaza asupra faptului ca grupul de ostatici eliberati a aterizat, in siguranta, la Cairo. Oana Irina Kalis se afla intr-o stare buna de sanatate.

Eliberarea grupului de turisti este rezultatul unei colaborari eficiente a autoritatilor egiptene, germane, italiene si romane.

"Pe aceasta cale, Ministerul Afacerilor Externe transmite intreaga sa apreciere fata de eforturile deosebite depuse pe parcursul perioadei de criza de catre Serviciul de Informatii Externe, atat la Bucuresti, cat si in strainatate, pentru solutionarea acestei situatii deosebite", se mai arata in comunicatul MAE.