Cei doi candidati la Casa Alba, Barack Obama si John McCain, s-au confruntat, pe alocuri dur, pe tema economiei si pe cea a securitatii nationale, dar niciunul nu a iesit clar invingator din prima lor dezbatere televizata, relateaza AFP, citat de NewsIn. Cei doi si-au strans mana inainte de a lua loc in spatele unui pupitru din lemn la Universty of Mississippi. Intrebat despre criza sistemului financiar, Obama a profitat de ocazie pentru a-l asocia pe republicanul McCain cu Bush. "Trebuie sa recunoastem ca aceasta criza este punctul final al celor opt ani de politica economica gresita condusa de Bush si sustinuta de senatorul McCain", a spus Obama.

Ulterior, a reamintit ca, in Senat, McCain a votat "90% din timp" pentru proiectele lui Bush.

"M-am opus presedintelui Bush pe tema cheltuielilor, a schimbarii climatice, a torturarii prizonierilor, Guantanamo, a modului in care desfasoara razboiul din Irak. Am un lung bilant si americanii il cunosc", a spus McCain. "Senatorul Obama are bilantul celor mai multe voturi de stanga" in Congres, a adaugat el, incercand sa-l infatiseze pe rivalul sau drept izolat pe scena politica.

Cei doi s-au confruntat timp de 90 de minute, priviti de zeci de milioane de telespectatori. Cele mai evidente divergente au aparut cand dezbaterea a ajuns la chestiunile internationale.

Senatorul de Arizona si-a acuzat rivalul ca "a votat un lucru incredibil: a taiat fondurile pentru soldatii din Irak si Afganistan". "In Irak castigam", a subliniat el.

"Senatorul McCain are dreptate, violenta s-a diminuat in Irak", a recunoscut Obama, adaugand: "John, este ca si cum ai pretinde ca este un razboi care a inceput in 2007... ati gresit. Razboiul din Irak nu este justificat".

"Ma tem ca senatorul Obama nu intelege diferenta dintre tactica si strategie", a raspuns fostul prizonier de razboi. McCain s-a adresat tot timpul lui Obama vorbind la persoana a treia si zambind cand vorbea rivalul sau, cu 25 de ani mai mic decat el.

Atat republicanii, cat si democratii au revendicat victoria candidatului lor in urma dezbaterii. "McCain nu a oferit decat politica eronata a lui Bush", a spus directorul de campanie al lui Obama. "John McCain a castigat aceasta dezbatere si controleaza dialogul, fie ca este vorba despre economie, impozite, cheltuieli, Irak sau Iran", a replicat echipa republicanului.

Potrivit unui sondaj CNN realizat imediat dupa dezbatere, 51% dintre respondenti cred ca Obama a fost mai bun, 38% cred ca McCain a fost mai bun. Cele 524 persoane chestionate s-au declarat indecise in proportie de 30%, 41% mai apropiate de democrati si 27% mai apropiate de republicani.

Despre Irak si Afganistan

Despre Iran

Despre criza economica si sistemul de sanatate