Autoritatile sudaneze au localizat si incercuit inca de marti regiunea unde se afla grupul de 19 oameni - turisti europeni si angajati ai agentiei de turism, insa nu intentioneaza sa declanseze deocamdata o operatiune de salvare a acestora, de teama ca le-ar putea pune viata in pericol. In asteptarea solutiilor pentru rezolvarea crizei, oficialii locali se bat in declaratii: autoritatile egiptene sustin ca rapitorii ar putea fi straini, din Sudan sau din Ciad, in timp ce autoritatile sudaneze spun ca rapitorii sunt egipteni.

In acest timp, operatorii de turism afirma ca zona in care a avut loc rapirea este impanzita de nomazi din cele 3 tari, iar diferentele sunt dificil de facut.

Zona desertica de unde au fost rapiti turistii este unul dintre punctele vulnerabile ale sistemului de securitate din Egipr, scrie Reuters. Prezenta fortelor de securitate este extrem de redusa, regiunea e foarte slab populata, iar in imediata apropiere se gasesc zonele de conflict din Darfur, vestul Sudanului si estul Ciadului.

Cu toate aceastea, actiuni precum rapirea turistilor la sfarsitul saptamanii trecute au fost extrem de rare pana acum in zona, unde sunt, totusi, frecvente, jafurile asupra turistilor. Analistii se tem, insa, ca astfel de actiuni s-ar putea inmulti, daca nomazii si infractorii din regiune isi vor da seama ca pot obtine bani in acest fel, iar securitatea in zona este vulnerabila.

Autoritatile egiptene sustin in continuare ca acest incident nu reprezinta o revenire la atacurile militantilor islamisti asupra turistilor, specifice anilor '80 si '90, iar rapitorii sunt simpli banditi, care vor o rascumparare in schimbul eliberarii turistilor.