Guvernatorul de Alaska, Sarah Palin, nominalizarea republicanilor pentru functia de vicepresedinte al SUA, a declarat ca se duce la Washington nu pentru a face pe placul jurnalistilor si comentatorilor, ci pentru a sluji poporul american. Palin a facut aceasta declaratie in timpul discursului tinut in cadrul Conventiei Republicane ce se desfasoara la St. Paul (Minnesota). Speech-ul sau a fost cel mai asteptat moment al reuniunii republicane de miercuri, chiar daca pe scena au mai fost prezenti fostul primar din New York, Rudy Giuliani, si fostii candidati pentru nominalizarea Partidului Republican la Casa Alba, Mike Huckabee si Mitt Romney.

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de Sarah Palin in Minnesota:

  • Am avut privilegiul sa traiesc cea mai mare parte a vietii mele intr-un oras mic. Eram doar tipul mamicii careia ii place hocheiul si m-am inscris in Asociatia Parinti-Profesori pentru ca am vrut sa fac educatia publica a copiilor mei mai buna. Cand am candidat pentru Consiliul Local, nu am avut nevoie de grupuri tinta sau de profilul alegatorului, pentru ca stiam acei votanti si le cunosteam si familile. Inainte de a deveni guvernator al marelui stat Alaska, am fost primar in orasul natal. Si din moment ce contracandidatii nostri in aceste alegeri prezidentiale se pare ca se ocupa de aceasta experienta a mea, dati-mi voie sa le spun ce presupune aceasta functie. Primarul dintr-un oras mic este un fel de "organizator al comunitatii", cu exceptia faptului ca tu ai responsabilitati reale (referire la experienta lui Barack Obama ca si organizator local in rau-famatul South Side din Chicago).
  • Nu sunt membru al establishment-ului politic permanent de la Washington. Si am invatat rapid, in aceste ultime zile, ca daca nu esti membru cu acte in regula al elitei de la Washington, o parte a media te considera un candidat necalificat si numai din acest motiv. Am insa vesti pentru toti acei jurnalisti si analisti: nu ma duc la Washington sa le fac pe plac; ma duc la Washington pentru a sluji poporul acestei tari.
  • Americanii asteapta sa mergem la Washington pentru motivul corect si asteapta sa zdruncinam actualul status quo.
  • John McCain este un om care s-a confruntat cu incercari majore si stie cum sa castige luptele importante.
  • Contracandidatii nostri afirma, iar si iar, ca forajul maritim nu va rezolva toate problemele energetice ale Americii; ca si cum noi nu stiam acest lucru. Dar aceasta nu este o scuza pentru a nu fora deloc. Incepand din ianuarie, Administratia McCain-Palin va construi mai multe conducte... mai multe centrale nucleare... vom continua cu surse eoliene, solare, geotermale si alternative. Avem nevoie de resursele energetice ale Americii, create de inventivitatea americana si produse de muncitorii americani.
  • Nu ne putem lasa resursele la mila producatorilor straini; americani, noi trebuie sa producem mai mult petrol si gaze. Si luati aminte la cuvintele unei fete din Alaska: avem destul din ambele.
  • Iata cum vad eu variantele pe care alegatorii americani le au in aceste alegeri. In politica, exista anumiti candidati ce folosesc schimbarea pentru a-si promova carierele. Si mai exista aceia, precum John McCain, care isi folosesc carierele pentru a promova schimbarea (atac direct la adresa lui Obama, care a facut din Change/Schimbare tema centrala a campaniei sale).

Cel mai asteptat discurs al Conventiei Republicane

Sarah Palin a rostit miercuri cel mai important discurs al carierei sale, fiind ovationata la scena deschisa de republicanii prezenti in Xcel Energy Center. In cele 40 de minute al speech-ului sau, Palin l-a laudat pe John McCain, despre care a spus ca "este singurul care a luptat pentru voi in aceste alegeri", si l-a atacat pe democratul Barack Obama, facand referire, de cateva ori, la experienta acestuia de simplu organizator al comunitatilor locale din Chicago.

Ea l-a acuzat pe senatorul de Illinois ca nu a initiat nicio lege majora sau o reforma in perioada petrecuta in Senatul statului Illinois "desi a publicat doua carti de memorii", criticandu-l, de asemenea, pentru faptul ca vrea sa retraga trupele din Irak in momentul in care victoria "se intrevede la orizont".

Palin nu a facut nicio referinta la sarcina fiicei sale, care a fost subiectul principal al presei americane in ultimele zile, limitandu-se sa-si laude familia si prietenii, care au sustinut-o mereu. "Familia noastra are aceleasi suisuri si coborasuri ca toate celelalte familii... aceleasi incercari si aceleasi bucurii", a spus Palin. Guvernatorul de Alaska, care are un copil afectat de sindromul Down, a promis ca familiile copiilor cu dizabilitati vor avea "un prieten si un avocat la Casa Alba".

In mijlocul controversei

Discursul lui Palin a fost precedat de cinci zile in care media americana a relatat non-stop despre alegerea republicanilor pentru functia de vicepresedinte al Statelor Unite. Ziaristii au scris sute de articole despre sarcina fiicei sale nemaritate, Bristol, despre actiunile sale in calitate de guvernator (legate de concedierea unor oficiali considerati incomozi), despre utilizarea necorespunzatoare a fondurilor publice (inclusiv angajarea unui avocat care sa o apere de o ancheta oficiala) sau dezvaluiri despre infidelitatile sale (un ziar sustine ca a fost prinsa facand sex intr-un tren).

In plus, Palin este criticata pentru faptul ca a sustinut in cursa prezidentiala din 2000 doi candidati, insa niciunul dintre ei nu era McCain: fostul consilier al presedintelui Nixon, Pat Buchanan, un ultraconservator ce s-a opus homosexualilor, imigrantilor, comertului liber si a avertizat ca "o America aflata sub dominatia crestinilor albi este pe duca", iar apoi pe miliardarul Steve Forbes. Palin si sotul sau, Todd, au fost acuzati si de legaturile pe care le-ar fi avut cu Partidul Independentei din Alaska, formatiune ce militeaza pentru ruperea statului din SUA.

Analistii sustin chiar ca mai multi lideri republicani pun la indoiala procesul "incomplet si dezorganizat" prin care tabara lui John McCain a ales-o pe Sarah Palin, insa consilierii senatorului de Arizona sustin ca nominalizarea a fost facuta "cu mare atentie". De altfel, candidatul republicanilor pentru Casa Alba a aparut pe scena la finalul discursului lui Palin, intreband audienta: "Nu-i asa ca am facut alegerea corecta pentru functia de vicepresedinte?". Publicul a izbucnit in urale.

Obama a trecut in plan secund

Dincolo insa de controverse, ramane faptul ca Sarah Palin a luat in acest moment locul lui Barack Obama pe scena politica si in media americana. Guvernatorul de Alaska a devenit subiectul preferat de discutie, iar majoritatea republicanilor o adora pe Palin pentru faptul ca se opune avortului, sustine forajul martim si portul de arme de foc si este, in general, considerata o conservatoare sociala.

Primele reactii ale analistilor americani au fost pozitive, ei apreciind tonul ferm, clar si agresiv folosit de Palin in discursul de miercuri seara. Comentatorii sunt de parere ca speech-ul politicianului republican - presarat cu ironii si dezvaluind o persoana plina de incredere - anticipeaza lupta electorala dura ce se va da pana la alegerile programate la 4 noiembrie. De altfel, Palin a si facut o referire la confruntarea ce urmeaza, prezentandu-se ca "o hockey mom" si afirmand ca singura diferenta dintre acesta si un pitbull este... rujul de buze.

Iar daca Conventia democratilor de la Denver, de saptamana trecuta, a fost martora declaratiilor continue de dragoste fata de Obama, nici reuniunea republicanilor din Minnesota nu este mai prejos. Numerosi delegati poarta insigne ce au desenata o inima mare, rosie cu numele guvernatorului de Alaska inscris in mijloc, in timp ce alte mesaje sustin ca Sarah Palin este "Cel mai fierbinte vicepresedinte, din cel mai friguros stat".