EADS a prezentat astazi, in premiera, aeronava militara Airbus A400M, oferind in premiera publicului imaginea unui puternic avion turbopropulsat, rezultatul celui mai mare proiect militar care se desfasoara in Europa, cu un cost de productie de 20 de miliarde de euro, informeaza Reuters.

Ceremonia, fastuoasa, a fost condusa de regele Juan Carlos si s-a desfasurat intr-un hangar construit special pentru acest scop in sudul Spaniei.

Primul zbor, care trebuia sa aiba loc in luna ianuarie, a fost amanat pentru toamna acestui an, dupa ce consortiul condus de Rolls Royce si Snecma s-a confruntat cu probleme legate de puterea motoarelor.

Directorul executiv al EADS, Louis Gallois, le-a spus ziaristilor ca primul zbor ar putea avea loc septembrie sau octombrie.

A400M a fost raspunsul Europei la batranul, dar puternicul Lockheed C-130 Hercule, construit pentru a transporta trupe si echipament militar in cele mai dificile locuri ale lumii.

Vanzarea a 180 de aeronave A400M, in 2003, catre sapte state europene - Marea Britanie, Franta, Germania, Spania, Belgia, Luxemburg si Turcia - a reprezentat cea mai mare comanda militara unica ce a avut loc in Europa vreodata.

"Flota noastra de transport a devenit invechita si avem nevoie de o sporire a capacitatii de transport pentru a ne conforma cerintelor noilor misiuni militare in toata lumea, in special de ordin umanitar, dar si pentru misiuni de sprijin cu trupe", a declarat maiorul Fabrice Balayn, din divizia logisitca a Fortelor Aeriene Franceze.

EADS a realizat anul trecut provizioane de 1,4 miliarde de euro, pentru a compensa pierderile generate de intarzieri.

Airbus inregistreaza pierderi financiare cu modelul A400M, deoarece a incheiat contracte cu preturi fixe, iar costurile au crescut.

A400M este primul avion cu patru motoare la care propulsoarele interioare si exterioare functioneaza in directii opuse. In acest fel, aeronava ramane stabila in cazul inchiderii sau defectarii unui motor.