Ministrul israelian Shaul Mofaz a declarat ca Israelul ar trebui sa atace Iranul daca regimul de la Teheran isi continua programul nuclear, relateaza FoxNews.

Potrivit unei declaratii publicate de cotidianul Yediot Ahronot, Mofaz a afirmat: "Daca Iranul va continua cu planurile sale de realizare a armelor nucleare, il vom ataca". Ministrul israelian a adaugat ca sanctiunile economice impotriva regimului iranian nu sunt "eficiente".

Potrivit cotidianului israelian, Mofaz a precizat ca Statele Unite vor sustine orice atac al Israelului impotriva Iranului. Intr-o declaratie facuta recent in fata Knesset-ului israelian, Bush a spus ca "presedintele iranian viseaza la intoarcerea Orientului Mijlociu in Evul Mediu".

"America va sprijina ferm in lupta impotriva ambitiilor nucleare ale Iranului", le-a declarat Bush politicienilor israelieni. "Sa ii permitem celui mai important sponsor al terorismului sa detina cea mai letala arma din lume ar fi o tradare de neiertat a generatiilor viitoare. Pentru triumful pacii, comunitatea internationala nu trebuie sa-i permita Iranului sa aiba o arma nucleara", a declarat Bush.

Biroul lui Shaul Mofaz nu a comentat declaratiile publicate de cotidianul israelian. Mofaz a fost ministru al apararii si sef al armatei, fiind ministru al transporturilor in actualul guvern. El este vazut ca unul dintre posibilii inlocuitori ai lui Ehud Olmert in fruntea cabinetului de la Ierusalim, dupa ce actualul premier este suspectat de coruptie si ar putea demisiona.

SUA ar putea ataca Iranul

Cotidianul Ierusalim Post a afirmat recent ca presedintele american George W. Bush intentioneaza sa atace Iranul lunile urmatoare, inainte de finalul mandatului sau, care se termina in ianuarie 2009. Casa Alba a negat informatia, afirmand ca, desi optiunea militara nu e exclusa, prefera sa rezolve chestiunea iraniana prin mijloace diplomatice.

Conform unui diplomat american, atat presedintele Bush, cat si vicepresedintele Dick Cheney sunt de parere ca trebuie recurs la varianta militara.

SUA sunt preocupate de implicarea iraniana in Irak, de continuarea programului nuclear de catre regimul de la Teheran dar si de violentele din Liban, puse pe seama organizatiei Hezbollah, sprijinita de Iran. "Boala, si nu simptomele, trebuie tratata", ar fi afirmat liderul de la Casa Alba referindu-se la amenintarea iraniana.

La randul sau, publicatia The Times anunta recent ca militarii americani pregatesc planurile in vederea aplicarii de "lovituri punctuale" impotriva unei tabere de pregatire a combatantilor irakieni de pe teritoriul Iranului. Un alt doilea portavion american a fost dislocat luna trecuta in Golful Persic, in timp ce Pentagonul a ordonat comandantilor militari sa puna la punct planuri de atac impotriva Iranului. Printre tintele ce vor fi vizate de loviturile americane sunt fabricile de armament, cazarmi ale Garzii revolutionare si ale Fortei Quds, care dirijeaza atacurile din Irak.