Partidul Popolo della Libertà (PDL), condus de fostul premier Silvio Berlusconi, a castigat alegerile anticipate desfasurate in Italia, potrivit sondajelor de opinie prezentate imediat dupa inchiderea urnelor. Berlusconi va deveni astfel premier pentru a treia oara. PDL a reusit sa se impuna in fata Partidului Democrat, condus de fostul primar al Romei, Walter Veltroni, cu trei procente.

Conform primului exit poll, castigatoare este coalitia de centru-dreapta Poporul Libertatii - Liga Nord, condusa de Silvio Berlusconi, cu 42% din voturi. Urmeaza coalitia de stanga Partidul Democrat - Italia Valorilor, cu 40 %. Rezultatele, asa cum remarca observatorii, se incadreaza in limita de eroare a sondajului de circa 2% - adica exact diferenta inregistrata intre primele doua formatiuni.

Se remarca in plus o polarizare a preferintelor alegatorilor din Peninsula. Astel, cele doua coalitii principale au reusit sa centralizeze preferintele italienilor, in dauna micilor partide politice, care risca sa nu mai fie reprezentate in Parlament.

Protagonistii scenei politice sunt destul de rezervati cu privire la rezultatele provizorii. In primele declaratii facute, ei isi rezerva dreptul de a comenta dupa ce vor fi date rezultatele finale. Un alt element important este relativul absenteism al italienilor la vot.

Daca vor fi confirmate datele primelor rezultate provizorii, una dintre surprizele alegerilor va fi succesul partidului de extrema dreapta, Liga Nordului, principalul aliat al lui Berlusconi.

Candidatii de origine romana, optimisti

Contactata de HotNews.ro imediat dupa publicarea primelor rezultate provizorii la alegerile din Italia, actrita Ramona Badescu ne-a declarat satisfacuta, dar precauta: "Coalitia de dreapta, pe care eu o sustin, este in avantaj. Acum toata atentia se concentreza asupra rezultatelor la Camera Deputatilor si la Senat. Maine astept cu interes rezultatul votului la alegerile administrative. Sunt convinsa ca se va ajunge la balotaj intre Gianni Alemanno si Francesco Rutelli. Este deja un succes, avand in vedere realitatea electorala de la Roma. De peste 10 ani aici la Roma primarii au fost de stanga."

Ramona Badescu candideaza la un post de consilier la primaria Romei, fiind a doua pe "Lista Civica pentru Alemanno", candidatul centrului dreapta.

Acelasi optimism prudent il afiseaza si Gabriel Rusu, celalalt candidat roman la un post de consilier la Roma. "Am facut doua luni de campanie intensa, am organizat intalniri in toate sectoarele capitalei .Am vorbit cu multi oameni si le-am prezentat programul meu. Nu m-am adresat doar romanilor, ci si celorlalti imigranti cu cetatenie italiana si drept de vot. Dar m-am adresat si italienilor. Sunt increzator si optimist si astept rezultatele , care se vor cuoaste cel mai probabil maine"( marti, 15 aprilie, n. red). Rusu este candidat pe lista civica ce il sustine pe principalul rival al lui Alemanno, Francesco Rutelli, din parte coalitiei de stanga condusa de Partidul Democrat.

Rata de participare, mai mica ca la scrutinul din 2006

Alegerile anticipate s-au desfasurat duminica si luni in Italia. Ieri, s-au prezentat la vot 63% dintre alegatori, insa rata de participare a fost cu 3-4 procente mai mica decat la scrutinul din 2006, potrivit Ministerului Italian de Interne. Procesul electoral s-a desfasurat fara incidente majore. Acest scrutin va desemna complet componenta Parlamentului, viitorul premier, opt presedinti regionali si peste 400 de primari.

Ultimele sondaje realizate inainte de scrutin il indicau favorit pe miliardarul Silvio Berlusconi (71 de ani), care ar obtine un al treilea mandat, insa cu o majoritate incerta in Senat, fapt care l-ar putea obliga sa negocieze aliante. Contracandidatul sau este fostul primar al Romei - Walter Veltroni (52 de ani), care se prezinta pentru prima oara pentru un madat national.

La alegerile administrative au participat si cetateni romani, in calitate de neo-comunitari. Romanii au putut candida si pentru posturi de consilieri in primarii, dar nu pot aspira la functia de primar sau vice-primar, rezervate prin lege italienilor. Printre candidatii romani pentru consiliul primariei la Roma s-au numarat actrita Ramona Badescu si Gabriel Rusu, fost consilier adjunct intre 2004 si 2006. Badescu este a doua pe o lista civica de dreapta, iar Rusu sustine Partidul Democrat - coalitia de stanga.

Alegerile au loc dupa ce Parlamentul italian a fost dizolvat de catre presedintele Giorgio Napolitano, in urma unei crize a guvernului Prodi, la doar 2 ani de distanta fata de alegerile precendente.