Directorul companiei de balet din cadrul Operei din Hanovra a fost suspendat din funcţie după ce a agresat o jurnalistă, mânjind-o cu excremente de câine pe față, care l-a criticat anterior, a anunţat luni instituţia culturală din oraşul situat în nordul Germaniei, informează AFP.

Opera din HanovraFoto: Arterra Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Într-un comunicat publicat luni, Opera din Hanovra a anunţat ”suspendarea din funcţie cu efect imediat” a lui Marco Goecke, căruia i-a fost ”interzis accesul” în sediul instituţiei, ”pentru a proteja baletul şi teatrul de orice nouă acţiune dăunătoare”.

De asemenea, conducerea Operei din Hanovra l-a somat pe Marco Goecke ”să prezinte scuze complete în următoarele zile”.

Într-un editorial publicat pe site-ul său, cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), angajatorul jurnalistei agresate, care este critic de balet, precizează: „Sâmbătă seară, cu ocazia premierei spectacolului de balet ”Glaube - Liebe - Hoffnung” la Opera din Hanovra, s-a produs un incident dezgustător”.

„În timpul pauzei, directorul baletului din Hanovra, Marco Goecke, a atacat-o mai întâi verbal şi apoi fizic pe criticul nostru de balet, Wiebke Huster”, precizează acelaşi articol.

„În holul Operei, Marcko Goecke a venit în faţa criticului nostru (care, până atunci, nu îl cunoştea personal) pentru a o întreba ce căuta la acea premieră”, au adăugat jurnaliştii de la FAZ.

Nemulțumit de recenziile din trecut

Aparent nemulţumit de una dintre recenziile ei din trecut, „el a ameninţat-o mai întâi că îi va interzice să intre la spectacol, apoi i-a reproşat că era vinovată pentru anulările de abonamente la Opera din Hanovra”.

Fără să se mai controleze, „a scos o pungă plină cu excremente de animale şi a murdărit cu ajutorul acelui conţinut faţa criticului nostru”, a adăugat cotidianul german, renumit pentru seriozitatea articolelor sale.

O purtătoare de cuvânt a Poliţiei din Hanovra a confirmat pentru AFP că o plângere a fost depusă de o femeie de 57 de ani „după ce chipul ei a fost murdărit cu excremente de câine”.

Întrucât excrementele nu au putut fi confiscate, Poliţia germană va trebui să se bazeze pe declaraţiile martorilor. A fost deschisă o anchetă.

Este „o încercare de intimidare”

Această „faptă umilitoare” reprezintă „o încercare de a intimida observarea liberă şi critică a artelor”, consideră jurnaliştii de la FAZ.

Opera din Hanovra, care i-a prezentat scuze oficiale jurnalistei Wiebke Huster, a anunţat că „regretă profund că publicul a fost deranjat de acest incident”.

Instituţia culturală se afla deja sub presiune încă de luni dimineaţă, după ce Frank Rieger, preşedintele filialei Federaţiei jurnaliştilor germani din landul Saxonia Inferioară, a cărui capitală este Hanovra, a cerut o reacţie mai fermă din partea conducerii operei faţă de directorul companiei sale de balet. (Sursă Agerpres)