Un submarin rusesc a fost văzut navigând la suprafață în largul coastei Bretania la sfârșitul lunii septembrie și a fost escortat de marina franceză, a informat BFM TV, potrivit Reuters.

Submarin rusesc din clasa KiloFoto: Dreamstime.com

Evenimentul a fost raportat pe Twitter de marina franceză.

Acesta a spus că navele de război britanice și spaniole au fost, de asemenea, implicate în monitorizarea mișcărilor submarinului.

BFM TV a relatat că incidentul a avut loc pe 29 septembrie.

Fregata multi-misiune din clasa Fremm Normandia a urmărit submarinul Novorosssiysk, o navă de atac diesel-electrică lansată din 2014, care opera în Golful Biscaya. El era însoțit de un remorcher rus, Sergei Balk, potrivit BFM TV.

Pe 8 octombrie, defenseromania scria că agenția de presă rusă Tass a informat, citând o sursă din domeniul construcțiilor navale, că, după ce a îndeplinit misiuni timp de mai multe luni în cadrul escadrei din Marea Mediterană, submarinul Novorossiysk al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) va fi supus unui proces de reparații planificate, la un șantier din nord-vestul Rusiei.

“Submarinul merge la Kronstadt. Ulterior, se va decide locul în care vor fi efectuate reparațiile. Va fi Șantierul Naval din Kronstadt sau Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg. Reparațiile vor dura trei sau patru luni”, a precizat sursa.

Submarinele diesel-electrice Proiect 636.3 ale FRMN participă în mod regulat la misiunile desfășurate de Gruparea navală permanentă a Forțelor Navale ale Federației Ruse în Marea Mediterană.

Tass mai relata că submarinul Novorossiysk a ieșit din Marea Mediterană pe 21 septembrie, împreună cu remorcherul Serghei Balk al FRMN