Institutul European de Tehnologie (IET) isi va putea incepe activitatea in vara, dupa votul de marti al Parlamentului European, si va avea un buget de 2,4 miliarde de euro pentru urmatorii sase ani, informeaza un comunicat al Parlamentului European.

Din IET vor face parte instituţiile de învăţământ superior, organismele de cercetare, intreprinderi, selectate de un comitet director, dar si parteneri autonomi care vor constitui "comunitati ale cunoaşterii şi a inovării" (CCI). Fiecare "comunitate a cunoasterii si inovarii" trebuie să fie formată din cel puţin trei organizaţii partenere stabilite în cel puţin două state membre diferite şi să cuprindă minim o instituţie de învăţământ superior şi o societate privată.

In primele 18 luni de la infiintarea IET, vor fi selectionate doua sau trei astfel de comunitati, "din domenii ce vor permite Uniunii Europene să facă faţă provocărilor actuale şi viitoare". Astfel, domeniile prioritare ale UE sunt schimbările climatice, energiile regenerabile şi noua generaţie de tehnologii de informaţii şi comunicaţii.

Alte CCI vor fi selecţionate după adoptarea primului "program strategic pentru inovaţii", care ar trebui elaborat pana in 30 iunie 2011 si care va fi adoptat de Parlament si Consiliui, la propunerea Comisie. Institutul va trebui sa elaboreze astfel de programe o data la sase ani, asa cum este si programarea bugetara.

Comisia Europeană estimează că Institutul va avea nevoie de un buget de 2,4 miliarde euro timp de şase ani. Dintre acestia, 308,7 milioane euro de la bugetul comunitar, restul din resurse private.

In urmatoarele patru luni, vor fi numiti cei 18 experti pentru comitetul director al Institutului, iar Consiliul European va decide locul in care va fintiona comitetul director. In discutiile din Parlamentul European au fost propuse orasele Strasbourg (Franţa), Wroclaw (Polonia), Budapesta (Ungaria) şi Viena (Austria).