Naveta spatiala Atlantis a aterizat in siguranta, miercuri, la Centrul Spatial Kennedy (Florida), in jurul orei locale 09.00 (16.00 ora Romaniei), relateaza Reuters. Naveta s-a aflat in spatiu timp de doua saptamani cu misiunea de a transporta pe orbita primul laborator spatial european.

Revenirea navetei pe Pamant a fost urgentata de intentia armatei americane de a distruge un satelit de spionaj aflat in deriva.

Armata american a anuntat ca va lansa de pe o nava o racheta pentru a distruge satelitul care a intrat in deriva la scurt timp de la lansarea acestuia in 2006. Satelitul trebuie distrus intrucat are o incarcatura de combustibil pentru racheta foarte toxic si ar putea cadea pe Pamant la inceputul lui martie.

"Satelitul trebuie distrus pentru a nu pune in pericol vieti omenesti, in cazul in care va cadea pe Pamant. Circa 60 de milioane de dolari au fost investiti in procesul de distrugere a acestuia", a declarat James Jeffrey, consilier al secretarului american de Aparare.

Oficialul a precizat ca operatiunea este programata pentru miercuri noapte, dupa aterizarea navetei Atlantis.

Satelitul se afla mai jos decat statia spatiala, care se roteste la 320 de kilometri deasupra Pamantului, astfel ca nu reprezinta un pericol pentru aceasta.