Autoritatile saudite l-au eliberat pe printul Miteb bin Abdallah, fiul fostului rege Abdallah, arestat in urma cu trei saptamani in cadrul unei vaste epurari anticoruptie, a anuntat o sursa apropiata guvernului, citata de AFP.

Mohammed bin SalmanFoto: Agerpres

Acesta a fost eliberat dupa ce a platit peste un miliard de dolari in cadrul unui "acord" cu autoritatile, scrie agentia Bloomberg News. Printul nu a putut fi contactat miercuri.

In varsta de 64 de ani, Miteb bin Abdallah a fost considerat un timp drept un pretendent la tron. Inainte de arestarea sa, fusese demis din fruntea puternicei Garzi nationale saudite.

Miteb bin Abdallah a fost arestat la inceputul lui noiembrie alaturi de alte cateva zeci de printi, ministri, fosti ministri si oameni de afaceri in cadrul unui operatiuni anticoruptie fara precedent in regatul conservator.

In total, peste 200 de personalitati influente au fost retinute dupa infiintarea unei comisii anticoruptie condusa de printul mostenitor Mohammed bin Salman, noul om forte al Arabiei Saudite

Unii analisti au vazut in destituirea lui Miteb bin Abdallah o tentativa a printului mostenitor, care este si ministrul Apararii, de consolidare a puterii si a controlului asupra serviciilor de securitate.

Autoritatile saudite sustin insa ca vasta epurare vizeaza doar atacarea coruptiei endemice, in conditiile in care regatul incearca sa-si diversifice economia prea dependenta de petrol.

Intr-un interviu pentru New York Times publicat saptamana trecuta, Mohammed bin Salman a declarat ca 95% dintre persoanele detinute au acceptat o "reglementare" sau restituirea la Trezoreria saudita a averilor dobandite ilicit, in cadrul negocierilor.

Procurorul general al Arabiei Saudite apreciaza ca in ultimele decenii cel putin 100 de miliarde de dolari au fost deturnati sau folositi in scopuri de coruptie in regat.

Alti membri ai familiei regale, precum printul Al-Walid bin Talal, considerat printre cei mai bogati oameni din lume, fac parte dintre persoanele arestate in aceasta campanie anticoruptie.

Majoritatea persoanelor arestate sunt detinute la hotelul Ritz-Carlton din Ryad, care a fost transformat in inchisoare de lux.