Circa 60 de persoane si-au pierdut viata vineri in doua atentate comise in Afganistan, unul vizand minoritatea siita la Kabul, iar celalalt o moschee sunnita din centrul tarii, doua atacuri criminale care au incheiat o saptamana sangeroasa in intreaga tara, comenteaza AFP.

Potrivit celui mai recent bilant al Ministerului de Interne, cel putin 39 de persoane au fost ucise si alte 45 au fost ranite intr-un atac sinucigas la Kabul, cand un barbat inarmat a deschis focul in mijlocul multimii de credinciosi inainte de a-si declansa dispozitivul exploziv, potrivit informatiilor obtinute din partea autoritatilor, scrie Agerpres.

Trei ore mai tarziu, atentatul inca nu fusese revendicat.

In acelasi timp, o moschee, sunnita de aceasta data, a fost vizata in provincia Ghor din centrul tarii, facand cel putin 20 de morti si zece raniti, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului de Interne, Najib Danish.

Guvernatorul provinciei unde a avut loc atacul, Mohsen Danishyar, s-a referit la un bilant de 30 de morti, dar a exclus un atac cu caracter religios. In opinia sa, tinta vizata a fost comandantul politiei din aceasta provincie, cea mai mare din tara, dar si una dintre cele mai sarace si mai conservatoare.

La Kabul, unde bilantul continua sa se inrautateasca de-a lungul serii, cel putin 39 de morti si 45 de raniti s-au inregistrat in moscheea Zaman, a informat Najib Danish.

Precedentul atentat, care s-a inscris intr-o lunga serie de atentate vizand moscheile siite din Afganistan, a facut sase morti in capitala tarii, la 29 septembrie, in ajunul Sarbatorii Ashura, cea mai importanta din calendarul religios siit.

Atacul de vineri nu a facut deocamdta obiectul unei revendicari, dar gruparea Stat Islamic (SI), alcatuita din extremisti sunniti si prezenta in Afganistan din 2015, a revendicat majoritatea atentatelor impotriva siitilor, in general sangeroase, comise in mijlocul multimii cu prilejul adunarilor pentru rugaciune.

Atentatele de la Kabul si Ghor au avut loc intr-o saptamana deosebit de sangeroasa in Afganistan cu trei atacuri importante marti si joi, contra unor baze sau cladiri ale serviciilor de securitate.