Doi fermieri italieni care au exploatat migranti ce lucrau pe terenurile lor agricole au fost plasati sub arest la domiciliu dupa ce politia a descoperit ca ii tratau in mod discriminatoriu pe angajatii lor de culoare, dar si pe altii, inclusiv romani, relateaza vineri agentia DPA, citata de Agerpres.

''Lucratorii de culoare ar fi fost platiti cu 25 de euro pe zi, iar ceilalti cu 35 de euro'', a declarat vineri presei un capitan al Carabinierilor, Giordano Tognoni.

Potrivit politiei, fermierii arestati - doi frati din regiunea italiana Calabria (sud) - le-ar fi oferit de lucru la negru unor solicitanti de azil originari din Africa subsahariana, cazati la un centru local de primire a migrantilor.

Ar fi fost exploatate persoane din Nigeria, Gambia, Senegal si Guineea, dar si indieni si romani, au afirmat Carabinierii, care au confiscat de la cei doi frati bunuri in valoare de doua milioane de euro, precum si suma cash de 80.000 de euro.

''Este socant ce s-a descoperit in Calabria: exploatarea muncii cu circumstantele agravante ale discriminarii rasiale este intolerabila'', a declarat ministrul italian al agriculturii, Maurizio Martina.

Multi migranti africani care debarca in Italia in fiecare saptamana sunt exploatati in constructii sau in agricultura, deseori prin ceea ce se numeste ''caporalato'', un sistem de plasatori de lucratori sezonieri controlat de mafie, prin care muncitorii sunt platiti de un intermediar.

In aprilie, organizatia Medici fara Frontiere a publicat un raport despre un bidonvil cu circa 2.500 de culegatori de citrice din Calabria, despre care se spunea ca este ''cel mai mare ghetou din Italia''.

Anul trecut a fost adoptata o lege anti-caporalato care ii pedepseste pe angajatorii si plasatorii de lucratori sezonieri cu inchisoare de la unu la sase ani si cu amenzi intre 500 si 1.000 de euro pentru fiecare muncitor angajat ilegal.