Guvernul de la Taskent a trimis inapoi in scoli, universitati si spitale mii de profesori, studenti si asistenti medicali care erau obligati sa sa culeaga bumbacul, informeaza Reuters, citand ca sursa un oficial local, care a cerut sa nu ii fie dezvaluita identitatea.

Culesul bumbacului a inceput in septembrie, iar guvernul ordonase scutirea de muncile agricole a categoriilor mentionate inca din august, a afirmat un oficial guvernamental, sub rezerva anonimatului, scrie Agerpres. Guvernatorii regionali nu au aplicat insa masura pana joi, cand de la Taskent li s-a comunicat ca daca nu respecta ordinul, vor fi destituiti. Reuters a obtinut din partea mai multor elevi si a unui director de scoala confirmarea ca au fost trimisi acasa sau li s-a anulat in ultimul moment deplasarea pe campurile de bumbac.

Uzbekistanul, unul din cei mai mari exportatori de bumbac din lume, folosea de multa vreme studentii si personalul din invatamant si sanatate ca forta de munca pentru lucrarile agricole. Aceasta practica este considerata munca fortata, desi oficial cei trimisi la muncile campului erau considerati voluntari si platiti cu aproximativ 0,5 centi pe kilogramul de bumbac cules. De fapt, arata Reuters, cei care refuzau sa presteze munca respectiva riscau sa fie exmatriculati sau concediati, daca nu plateau pe altcineva sa lucreze in locul lor sau nu mituiau oficialitatile.

Din 2015, la presiunea comunitatii internationale, inclusiv prin campanii de boicot, guvernul uzbec a renuntat treptat la munca minorilor. Cu toate acestea, Uzbekistanul a ramas printre cele cinci tari care abuzeaza cel mai mult de munca fortata, conform Indexului Global al Sclaviei alcatuit anul trecut de fundatia Walk Free. Aceasta estimeaza ca aproape 4% din cei 31 de milioane de uzbeci traiesc in conditii de sclavie moderna si ca situatia este mai rea din acest punct de vedere doar in Coreea de Nord.

Renuntarea la munca fortata este una din masurile de reforma luate de presedintele Uzbekistanului, Savkat Mirzioiev, care a fost ales sef al statului dupa moartea predecesorului sau, Islam Karimov, in septembrie anul trecut.