Corpurile a doua fete de 19 si 20 de ani, omorate intr-un hotel din Roma pe data de 5 ianuarie, se afla la morga in asteptarea unei inmormantari crestinesti. Este vorba de Clara Alina Bulai si Ionica Urda ucise de Marian Negoita intr-un hotel din centrul capitalei Italiei, fapt despre care HotNews.ro a mai relatat. Familiile din Romania ale celor doua victime nu au banii necesari repatrierii. Acestea nu sunt insa singurele cazuri de cetateni romani decedati, ale caror corpuri sunt abandonate in morgile din Italia.

Demersurile disperate ale familiei Lupsan

La morga din spitalul Rumo din Benevento, langa Napoli, se afla corpurile altor doi romani: Mihai Orita si Ana Lupsan. Ana Lupsan a murit in urma unui atac cerebral, pe data de 13 sepetembrie 2007, exact cu o saptamana inainte de a implini 25 de ani. Familia fetei nu are posibilitatea materiala sa-si aduca fata in Romania. De luni de zile incearca sa faca demersuri pentru a putea ingropa fiica in tara.

Mihai Orita sta la morga de pe data de 6 aprilie 2007 la acelasi spital din Benevento. Cand a fost internat in spital nu avea documente asupra sa. Si-a spus numele si data nasterii, 16 martie 1969. Le-a mai spus doctorilor ca locuieste la Napoli, unde lucreaza ca barman si ca este divortat. Ulterior nimeni nu a venit sa se intereseze de situatia sa in spital, pe patul de moarte. Si nimeni nu a venit sa-l recunoasca dupa deces. Doctorii banuiesc ca familia lui din tara crede ca Mihai este inca in viata.

Reponsabila morgii din Benevento: "Aici este spital, nu cimitir"

Ne-am interesat la spitalul Rumo din Benevento de situatia romanilor decedati. Cu un ton exasperat, de neputinta, Maria Vallone, responsabil al morgii, ne descrie situatia tragica a romanilor abandonati in spitalul Rumo: "De luni de zile zac la morga, in frigidere, fara sa se stie cine este responsabil de repatriere sau inmormantare."

Doctorita Vallone adauga: " Am fost sunati si de la consulatul romanesc. Au vrut sa stie mai multe despre situatia persoanelor care se afla aici la morga. Au promis ca vor reveni, dar nu se mai stie nimic. Nu este normala o asemenea situatie. Doua persoane care zac aici, la camera mortuara de luni de zile, fara sa vina nimeni sa ne contacteze pentru a le ridica. Aici este un spital, nu un cimitir. Nu este uman! Nu stim ce sa mai facem, chiar daca am vrea sa ajutam cu ceva. Nu este responsabilitatea noastra. In practica spitalului, dupa ce o persoana moare, se fac verificarile de rutina, apoi familia vine, preia corpul neinsufletit si pregateste inmormantarea".

O intrebam pe doctorita Vallone ce se intampla cand este vorba despre o persoana fara familie. "In acest caz, de inmormantare se ocupa primaria unde acea persoana isi are resedinta. Tocmai aici intervine problema acestor romani: ei nu sunt inscrisi la evidenta populatiei in nicun oras. Mai mult, Mihai Orita nu avea documente asupra lui in momentul decesului, deci nici nu putem sa verificam identitatea. Repet, asemenea situatie este de neconceput. Noi, la morga, nu putem sa pastram cadavrele la nesfarsit. Altfel am muri noi de grija lor. Cei doi ar trebui ingropati la cimitir, apoi familia, daca vrea, ar putea sa-i deshumeze, iar corpurile sa fie repatriate."

"Unde este demnitatea umana?"

Carlo Parato are o agentie de pompe funebre si a fost primul care a atras atentia asupra cazului. El ne-a dezvaluit ca, in regiunea Campania, sunt multe situatii asemanatoare. Romani despre care se cunoaste identitatea, dar familiile nu au posibilitata materiala sa asigure repatrierea cadavrelor in Romania.

"Acele persoane zac in frigidere de luni de zile.Unde este demnitatea umana? Am luat legatura cu familia fetei, dar nu au banii necesari pentru transportarea cadavrului. Familia Anei Lupsan m-a insarcinat pe mine sa ma ocup. Eu sunt dispus sa transport corpurile. Dar este o cheltuiala considerabila pentru fiecare. Cred ca si autoritatile romanesti ar fi trebuit sa se ocupe. Am sunat la Consulat, pentru a incerca sa dau de familia lui Mihai Orita, dar am intalnit neincredere. Pentru inmormantarea copiilor tigani arsi langa Bologna, s-au gasit bani spre a le transporta corpurile in conditii de lux. E adevarat, a fost o tragedie in care erau implicati copii, dar de celelalte cazuri disperate cine se ocupa?"

Carlo Parato ne-a declarat ca intentioneaza sa prezinte cazul celor doi romani din Benevento la o transmisiune televizata pe un post local saptamana viitoare. " Vom incerca sa adunam fonduri, macar o parte, pentru a putea ajuta familia fetei sa o aduca in patrie. Apoi incercam sa identificam familia lui Mihai Orita. Din pacate, in afara datei de nastere, nu avem prea multe detalii. Ar fi util sa aflam din ce localitate provenea, pentru a contacta familia".

Apeluri la autoritatile italiene

Asociatiile de romani din peninsula s-au mobilizat sa ajute familiile celor doua fete ucise la Roma. Iulian Manta, presedintele asociatiei Vocea Romanilor, ne-a spus ca si el a contactat autoritatile consulare pentru a gasi o solutie pentru ajutorarea familiior.

"Am fost contactat de asociatia Fratia din Torino sa ma ocup de cazul fetelor de la Roma M-am intalnit cu tatal uneia din fete la consulat, dar de la consulat ni s-a spus ca nu se poate asigura repatrierea pe banii statului roman. Ne-au pus in contact cu o agentie de pompe funebre. Cei de la agentie ne-au spus ca ne pot face un pret special pentru transportarea corpurilor, de 2500 de euro." Manta ne-a precizat ca a apelat si la autoritatile italiene, trimitand o scrisoare la directorul departamentului social din cadrul primariei Romei.

Giancarlo Germani: "Premierul Tariceanu este informat de situatie"

Avocatul Giancarlo Germani, care se ocupa de multe cazuri in care sunt implicati romanii, atrage atentia asupra cadavrelor romanilor lasati in voia soartei in strainatate: "Cazuri precum cele din Benevento si Roma sunt multe in Italia, din pacate. Romania are o diaspora consistenta, dar nu gestioneaza situatiile extreme. Statul roman ar trebui sa se ocupe, macar in parte, de repatrierea corpurilor celor care zac in morga spitalelor. Ca presedinte al Partidului Romanilor din Italia, am semnalat situatia grava din Benevento atat premierului Tariceanu, cat si senatorului Vadim Tudor, cand au venit la Roma. Am cerut insituirea unui fond special pentru situatii de urgenta, spre a acoperi macar in parte costurile repatrierii. Italia nu-si lasa cetatenii in asemenea conditii in strainatate. Si nici un stat european nu o face! Romania este un stat european si trebuie sa se comporte ca atare."

Am sunat ieri consulatul Romaniei la cele trei numere de telefon disponibile. O functionara ne-a raspuns ca persoana in masura sa ne dea declaratii este domnul consul Dumitrescu, care se afla "la externe" si ne va raspunde imediat ce va fi disponibil. Prin email am dorit sa aflam de la consul detalii in legatura cu cele patru cazuri semnalate, alte eventuale situatii similare si masurile luate de consulat. Suntem in asteptarea raspunsului.