Numarul candidaturilor studentilor europeni la universitatile britanice au scazut cu 5%, relateaza ABC News, preluat de Le Monde. In 2017, 49.250 de tineri provenind din Uniunea Europeana au candidat pentru un loc in universitatile din Regat, cu 2.600 mai putini decat anul trecut.

Pentru a combate simbolul negativ al Brexit, guvernul britanic s-a angajat sa mentina taxe de scolarizare reduse pentru studentii europeni care si-au inceput studiile sau care le vor incepe in 2018 si sa-i scuteasca de vize. In ciuda acestei promisiuni, alte incertitudini persista, cum ar fi faptul ca studentii vor putea apoi sa ramana sa lucreze dupa studii in Regatul Unit.

Alt element de respingere pentru studentii europeni: cresterea cheltuielilor de scolarizare. In paralel cu punerea in practica a Brexit, "cheltuieilile de scolarizare ale universitatilor britanice vor atinge 9.250 lire sterline (10.177 euro) si dobanzile la imprumuturile studentilor vor trece de la 4,6 la 6,1%" in toamna 2017, dupa cum anunta in iulie BBC News.

In prezent, europenii, doar prin taxele de inscriere, aduc peste 400 de milioane de euro in tara, in vreme ce universitatile britanice primesc 550 de milioane de euro de la Bruxelles.