Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat sambata ca trebuie depuse toate eforturile pentru a pune Polonia inapoi "pe calea cea buna", dupa ce Senatul polonez a adoptat, in noaptea de vineri spre sambata, o lege controversata privind reforma Curtii Supreme poloneze, act normativ denuntat de opozitie drept o "lovitura de stat" care va reduce independenta sistemului judiciar din Polonia, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Polonezul Donald Tusk a facut acest apel intr-un interviu acordat televiziunii TVN24, la o zi dupa ce zeci de mii de demonstranti au iesit in Varsovia, Cracovia si alte orase poloneze pentru a protesta contra legii respective, care ii va permite guvernului sa inlocuiasca judecatorii din cadrul Curtii Supreme.

Legea fusese votata joi si in Sejm, camera inferioara a parlamentului polonez. Pentru a putea intra in vigoare, noul act normativ trebuie sa fie promulgat de presedintele Andrzej Duda, care in campania electorala pentru alegerile din 2015 a fost sustinut de Partidul Lege si Justitie, aflat in prezent la guvernare.

Comisia Europeana le-a solicitat miercuri autoritatilor poloneze "sa puna in suspensie noile legi si sa reia dialogul angajat" cu Bruxellesul pentru a "raspunde temerilor grave" exprimate cu privire la statul de drept. Temerile Comisiei Europene se refera la patru legi, privitoare la Consiliul National al Magistraturii, Curtea Suprema, Scoala Nationala de Magistratura si organizarea tribunalelor ordinare.