Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite (CIA) nu ii mai sprijina pe rebelii sirieni care lupta impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, a confirmat vineri generalul Tony Thomas, comandantul operatiunilor speciale americane, relateaza Agerpres.

Cotidianul Washington Post a dezvaluit informatia miercuri, cu precizarea ca decizia a fost luata acum o luna de presedintele Donald Trump, dupa o discutie cu directorul CIA, Mike Pompeo, si cu consilierul national pentru securitate H.R. McMaster.

Programul CIA de sprijinire a insurgentei siriene a inceput de patru ani, in timp ce presedintele SUA era Barack Obama. S-a asigurat instruirea si inarmarea a mii de combatanti rebeli, dar efectele au fost limitate, mai ales dupa ce fortele armate ruse s-au alaturat celor siriene, in septembrie 2015.

Decizia de sistare a sprijinului a fost grea, dar nu a fost o concesie facuta Moscovei a afirmat generalul Thomas, citat de Reuters. "S-a bazat, cred, pe o evaluare a naturii programului, a ceea ce incercam sa realizam, a viabilitatii continuarii", a explicat el, la forumul de securitate de la Aspen.