Coreea de Nord a lansat sambata o racheta balistica dintr-o zona la nord de capitala Phenian, afirma statul-major interarme din Coreea de Sud, intr-un comunicat citat de Yonhap. Un oficial american a anuntat ca racheta balistica nu a parasit teritoriul nord-coreean, iar partea principala a aterizat la 35 de kilometri de Puckchang, scrie CNN. Militarii sud-coreeni afirma ca a fost un test nereusit.

Racheta lansata de Coreea de Nord (arhiva)Foto: Captura YouTube

Lansarea a fost efectuata inspre nord-est, la ora locala 5.30 (23.30 ora Romaniei), din provincia nord-coreeana Pyeongan de Sud.

Oficiali americani au declarat agentiei Reuters, sub rezerva anonimatului, ca a fost probabil o racheta cu raza medie cunoscuta sub denumirea de KN-17, care s-a dezmembrat dupa cateva minute de la lansare. Capitanul-comandor Dave Benham, purtator de cuvant al comandamentului american din Pacific, a declarat ca racheta nu a iesit de pe teritoriul Coreei de Nord si nu a reprezentat o amenintare pentru America de Nord.

Casa Alba a declarat prin purtatorul de cuvant Sean Spicer ca presedintele Donald Trump a fost informat despre lansare.

Raspunsul SUA ar putea consta in noi sanctiuni pentru Coreea de Nord si pentru anumite organizatii din China, in noi exercitii navale si in desfasurarea mai multor nave si avioane in regiune, a afirmat o oficialitate americana care a cerut Reuters sa nu ii dezvaluie identitatea. A fost genul de provocare asteptat din partea Phenianului, inaintea alegerilor prezidentiale din Coreea de Sud, care vor avea loc pe 9 mai, a sustinut sursa respectiva.

Presedintele Donald Trump a reactionat pe twitter la testul efectuat sambata dimineata de regimul de la Phenian. "Coreea de Nord a aratat lipsa de respect fata de dorintele Chinei si fata de foarte respectatul sau presedinte cand a lansat azi o racheta, desi fara succes. Rau!", a scris Trump.

Partea nord-coreeana nu a facut inca niciun comentariu pe acest subiect.

Evenimentul s-a produs la numai cateva ore dupa ce Consiliul de Securitate al ONU s-a intrunit la nivel ministerial, iar secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut tuturor statelor membre ale organizatiei sa sporeasca presiunile asupra Coreei de Nord pentru a pune capat programelor acestei tari de inarmare nucleara si cu rachete.

"Amenintarea unui atac nuclear nord-coreean la Tokyo sau Seul este reala. Si probabil este doar o chestiune de timp pana cand Coreea de Nord dezvolta capacitatea de a lovi Statele Unite continentale. A nu actiona acum asupra celei mai presante probleme de securitate din lume poate duce la consecinte catastrofale", a avertizat el, potrivit Agerpres.